Ik ben net weer terug van wederom een fantastisch tripje naar Europa-Park, heerlijk! Hoewel het eventjes rijden is naar het enorme Zuid Duitse themapark, is het vaak op de route naar bijvoorbeeld Zwitserland of Italië. En er voorbij rijden is eigenlijk heel erg zonde. Sterker nog…Europa-Park is een van de beste parken van Europa. En wat mij betreft absoluut beter dan Disneyland Parijs. Er staan hele toffe achtbanen, de algehele ambiance is super en je hebt er geweldige overnachtingsmogelijkheden.

Het allerleukst is natuurlijk om er minstens 2 à 3 dagen voor uit te trekken, maar ook in één dag kun je heel veel zien en doen. Ik vertel je de beste tips om je dagje zo nuttig mogelijk te besteden. Dit zijn de beste tips voor jouw dagje naar Europa-Park.

1. Wees er vroeg bij

Op de meeste dagen in de zomer opent het pretpark al om 9.00 uur. Je doet er verstandig aan om voor die tijd al de parkeerplaats op te rijden en te lopen naar de ingang. Het is een relatief klein stukje, maar ben je er bij wanneer de poorten openen, dan heb je heel snel een beetje tijdwinst! Vergeet natuurlijk niet je tickets aan te schaffen van tevoren 🙂 Dat kan via de website van Europa-Park zelf, maar ook soms via bijvoorbeeld ANWB of Groupon.

Nu zul je denken, maar het is al zolang rijden vanuit Nederland… hoe vroeg moet ik dan wel niet vertrekken om op tijd te komen? Tja, daar heb je zeker gelijk in. Gelukkig telt het Europa-Park resort heel veel toffe hotels waar je je schoonheidsslaapje kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan het nieuwste hotel Krønasår, vanuit waar je ook heel snel in het nieuwe zwemparadijs Rulantica bent. Overigens beide een enorme aanrader! Wil je het wat goedkoper aanpakken, dan kun je zelfs met kamperen op de Europa-Park camping. Ook vanuit daar sta je binnen 5 minuten bij de ingang.

Een andere oplossing is het boeken van een leuk gästehaus (ookwel B&B) te boeken. Veel bewoners van het dorp Rust (waar Europa-Park ligt) hebben hun huis omgetoverd tot een klein appartementje om een extratje te verdienen. Veel van die appartementjes bevinden zich in de kelder van de huizen, maar schrik niet hoor! Er zijn ook áltijd ramen. Ik heb al tientallen van deze appartementjes bezocht en grappig genoeg zijn ze allemaal vreselijk smakeloos ingericht, maar het is altijd schoon én op loopafstand van het park.

Een eervolle vermelding voor appartement Carpe Diem van gastvrouw Simone waar ik in juli 2021 was. Het was er blinkend schoon en het was op loopafstand van de bakker, alle resorts én uiteraard de ingang van Europa-Park. En dat voor een fractie van de prijs vergeleken met de hotels.

tips voor dagje naar Europa park

2. Lange wachtrijen overslaan doe je zo!

Nadat Europa-Park haar deuren weer opende vanwege de versoepelingen in de Corona maatregelen, introduceerde het park de VirtualLine. Hiermee kun je via de app digitaal in de wachtrij staan, en ondertussen genieten van een andere attractie. Super handig, zeg ik je! Je kunt de VirtualLine gebruiken bij Arthur, Blue Fire, Euro-Mir, CanCan coaster, Piraten in Batavia en Wodan. Het is echt een absolute aanrader, want de rijen kunnen soms flink oplopen. Je kunt tickets van maximaal vijf personen scannen in de app, om vervolgens diverse tijdsloten te reserveren. Terwijl er bij een attractie bijvoorbeeld 50 minuten staat, kun je er al binnen vijf minuten in zitten. Het fijne voor jou als bezoeker is dat er van de VirtualLine nog weinig gebruikt wordt gemaakt. Dat is jammer voor Europa-Park, maar geweldig voor jou!

Bij Voletarium, een mooie attractie waar je plaatsneemt in een hangende stoel en vliegt over de wereld, kun je ook een speciaal ticket krijgen om de attractie op een later tijdstip te komen bezoeken. Je scant gemakkelijk je Europa-Park ticket en krijgt automatisch een ticket geprint met een tijdslot. Aangezien het Voletarium direct links ligt bij de ingang, is het handig om bij opening daar eerst een ticket te halen. (Je gaat dan twee keer links, aan de muur vind je drie scan-automaten)

Vooral de populaire attracties zoals alle achtbanen hebben vaak de langste wachtrij. Denk bijvoorbeeld aan Silverstar, Schweizer Bobbahn, Fjord rafting, Matterhorn-Blitz en Poseidon. Deze hebben namelijk geen VirtualLine.

3. De slimste route door Europa-Park

Ben je gek op achtbanen, begin je dag dan helemaal achterin het park bij Wodan (houten achtbaan) en Blue Fire (lanceerachtbaan) in Ijsland. Je kunt dan bij één van beide in de VirtualLine gaan staan, terwijl je de andere al gaat beleven. Direct naast Ijsland ligt Portugal (Ja, echt… je reist er binnen een paar uurtjes heel Europa over!) met de waterattractie Poseidon. En pas op: je wordt sowieso nat. En niet een beetje! Vanuit Portugal loop je rechtsom het meer door Adventure Land naar The Minimoys Kingdom, waar zich Arthur bevindt. Dit is een hele speciale darkride én achtbaan in één. Loop door Engeland naar Zwitserland voor de Schweizer Bobbahn en de Matterhorn Blitz. Vooral de melodie van die laatste zorgt meestal voor een extra vrolijke stemming. Je steekt de grens over naar Frankrijk voor een ritje in de CanCan Coaster. Je bent nu vlakbij Silverstar, de achtbaan die over de parkeerplaats raast. Hoewel de drukte nu zeker toegenomen is, is dit wel de laatste achtbaan die je écht gedaan moet hebben.

4. Horeca

Knorrende maagjes? Vermijd de piektijden tijdens de lunch en avondeten. Veel mensen gaan dan wat eten, waardoor het erg druk kan zijn. Wanneer veel bezoekers weer attracties gaan doen, schuif jij ergens aan om wat te eten. En dit werkt natuurlijk ook andersom! Gelukkig zijn er ook enorm veel opties om eventjes wat lekkers te halen. In Engeland krijg je fish & chips, in Nederland poffertjes. In la douche France heerlijke flammkuche of crêpes. Weer in Ijsland kun je smullen van een broodje zalm en in Adventure Land krijg je een halve haan met frietjes. Wat mij betreft is de horeca van Europa-Park het beste van álle andere parken in Europa! In een ander blog schreef ik over 6 x lekker eten in Europa-Park!

5. Dit mag je echt niet missen!

Natuurlijk lukt het nooit om echt álles op één te doen en te zien. Europa-Park telt namelijk maar liefst zo’n 100 attracties (grote en kleine) en een 10-tal shows. Toch zijn er een paar dingen die je eigenlijk wel gedaan moet hebben! Met stip bovenaan natuurlijk de drie topachtbanen Silverstar, Blue Fire en Wodan. (Tenminste, als je van achtbanen houdt).

Qua horeca móét je echt naar FoodLoop, dat is een restaurant waar het eten wordt geserveerd via een heuse mini-achtbaan. Zelfs mét een looping! De rijen zijn hier soms wat lang voor, maar kies je voor tijden buiten lunch- en diner dan is het iets rustiger. Je krijgt dan een plekje aangewezen en kunt met een speciale computer je bestelling plaatsen. Zo krijg je je frietjes, Schwarzwalder Kirsch taart of cola’tje via de achtbaan! Hoe gaaf is dat?!

Ook Arthur vind ik zelf een niet te missen attractie! Het is een mengeling tussen een dark ride en een achtbaan, en dat nog deels interactief ook. De gehele experience is geweldig gemaakt, waardoor je eigenlijk wel echt een ritje moet maken.

Mocht je je het kunnen veroorloven, dan is het absoluut de moeite waard om 2 à 3 nachtjes te slapen in één van de resorts. Zo wordt je helemaal ondergedompeld in het resort, krijg je ‘s morgens een lekker ontbijtje in één van de buffetrestaurants en mag je het park iets eerder betreden voordat de drukte begint.

Rulantica

Ook het zwemparadijs Rulantica is geweldig om gedaan te hebben, zeker als je van glijbanen houdt. Het is werkelijk een walhalla in een geweldig mooi gethematiseerd paradijs. Vooral glijbanen met grote en kleine banden vind je er veel, maar ook een heuse cocktailbar in de bossen en zelfs een wellnesscentrum met sauna en hamman.

Lees ook; 6 snacks in Europa Park die je móet proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *