De één wil meer gaan sporten en de ander een nieuwe baan. Je buurvrouw wil toch eindelijk eens een relatie of nu eens die reisplannen waar gaan maken en je klasgenoot wil écht alleen maar tienen gaan hallen. Toch worden die goede voornemens uiteindelijk ‘vergeten’ en niet (allemaal) waar gemaakt. Om vervolgens weer teleurgesteld in jezelf te zijn, wat natuurlijk een bevestiging is dat je het inderdaad niet kunt. Dat is niet heel goed voor onze mindset. Vervolgens vallen we, precies een jaar verder, weer terug in hetzelfde patroon. We stellen braaf weer diezelfde doelen en voornemens. Jaar na jaar na jaar… In dit blog vertel ik je hoe je je voornemens wél waar kunt maken. Zonder al te veel moeite. Die goede voornemens voor 2022: Zo ga je ze waarmaken!

Euh… is dat wel haalbaar?

Menig student zal de SMART-doelen vast wel herkennen. Maar zo gaan we dus eventjes níét aan de slag! Natuurlijk is het een geweldig doel om te zeggen dat je in 2022 toch écht een wereldreis gaat maken, maar in de meeste gevallen is jouw situatie daar helemaal niet op gericht. De mijne in ieder geval niet. Mijn bankrekening kan het niet aan, maar mijn gesteldheid ook niet. Maak je voornemens dus niet te groot en waanzinnig, maar probeer het klein te houden. Wil je een nieuwe baan dit jaar, probeer dan eens te bedenken wat voor baan je eigenlijk zou willen. Schrijf eens op waar je goed in bent of wat andere zo leuk vinden aan jou als collega. Pas als je dat soort dingen weet, kun je aan de slag om te gaan solliciteren. Dat zelfde geldt voor het bekendste voornemen aller tijden. Je raadt het misschien al. Juist, afvallen. Het is niet voor niets dat sportscholen in januari ineens flink reclame gaan maken en dat de grote supermarktketen ineens allerlei groenten en fruit in de aanbieding hebben. Ze gaan precies in op jouw behoeftes als mens. Het woord afvallen en dieeten is mij inmiddels de strot uit gekomen. Ook ik wil al jarenlang kilo’s kwijt, maar ik weet ook wel dat zoiets helemaal niet werkt als je je er niet verder in verdiept.
Maak jezelf dus niet gek met die grote onhaalbare doelen, waardoor je alleen maar neerslachtig wordt. Het is voor niemand goed om telkens weer op de feiten gedrukt te worden als je er weer achter komt dat iets wederom niet gelukt is.
Maar dan is de vraag, hóé bereik ik die doelen dan wél?

Wat wil je nu echt?

Vraag jezelf eens af wat je nu écht wil. Waar wordt je gelukkig van en wat laat jou ‘s morgens vroeg opstaan. Of waar wil je zelfs ‘s nachts voor opstaan? Deze vraag klinkt simpel, maar is tegelijkertijd ook heel ingewikkeld. Vaak staan we namelijk gewoon op de automatische piloot, zonder dat we eigenlijk bezig zijn met onszelf. Klinkt het jou ook herkenbaar in de oren dat je ‘s morgens opstaan met ‘ik moet naar school’ of ‘ik moet naar mijn werk’. Je frist jezelf op, eet een boterham en pakt vervolgens de auto of de bus naar onze verplichting. Wanneer je klaar bent, ben je te moe om eigenlijk nog iets te ondernemen. En zo doen we dat, dag in dag uit. Zonder te denken waar we behoefte aan hebben. Dromen doen we wel, maar diezelfde terugkomende gedachte van ‘Dat zou nooit lukken’ blijft telkens terugkomen. Dan kan ik je nu alvast vertellen: dat gaat je inderdaad niet lukken. Deed dat pijn? Sorry. Dan is de vraag: wíl je er écht iets aan doen? Maar dan ook écht? Dan zeg ik je: ik geloof in jou en je kunt het. In jezelf geloven is dus een van de belangrijkste punten. Zo ook met afvallen, solliciteren, sporten en een relatie krijgen. Zit je niet lekker in je vel, dan lukt het niet. Maar ben je bereid om al je problemen onder ogen te komen, dan kom je dichterbij jouw toekomstdromen.

Geef het de tijd

Natuurlijk willen we allemaal ineens een miljoen op de bank hebben, zodat we kunnen doen wat we willen. Zoiets is natuurlijk niet haalbaar, tenzij je misschien de loterij wint. Voor afvallen geldt hetzelfde. We kunnen allemaal 5 kilo kwijtraken in twee weken tijd, maar de daarop volgende weken rijden we dan toch stiekem langs de McDrive voor een portie kip 6. Werk naar je doelen toe met kleine tussenstapjes. Voor afvallen geldt: zoek een leefstijl die bij je past. Ikzelf eet koolhydraatarm (ook wel keto genoemd) omdat mijn bloedsuikers daardoor veel beter zijn. Ik mijd pasta, aardappels en brood. Ben je juist daar een enorme fan van, dan kun je misschien beter wat opletten met calorieën. Probeer er niet in door te slaan en eet af en toe gewoon een stuk slagroomtaart op een feestje en een lekker glaasje wijn met Franse kaas. Uiteindelijk zul je merken dat het dan een gewoonte wordt en dan gaat het je veel gemakkelijker af. Zo val je wel af, maar niet te snel én heb je toch af en toe wat lekkers.

Zo ook met het doel om dé droombaan te vinden. Zoek uit wie je bent, waar je voor staat en wat je krachten zijn. Probeer iets uit, ga in gesprek en dan pas zul je die baan ook echt vinden. Zoiets komt absoluut niet aanwaaien, ook dat heeft tijd nodig. Dan kun je dat papiertje wel op zak hebben, maar dat zegt niet altijd iets.


Visualiseren

Er zijn al vele studies over geweest, en blijkbaar heeft het echt zin om je doelen en dromen dagelijks te visualiseren. Dat wil zeggen: je moet je al voorstellen dat je iets hebt of gaat krijgen. Door jezelf daaraan te herinneren kun je je doelen ergens ophangen waar je dagelijks langs komt. Een briefje op je voordeur of op de spiegel bijvoorbeeld. Je moet daadwerkelijk in jezelf geloven wil je al je doelen kunnen afvinken. En dat is een heel proces waarvoor je waarschijnlijk nog het één en ander moet doen. En dat is helemaal niet erg. Ik heb in mijn hele kleine poppenhuis een speciale werkkamer gemaakt, zodat ik daar elke dag kan werken.

Goede voornemens waarmaken
Visualiseer je doelen en je zult het zien…

Kleine doelen

Ik heb voor mijzelf als doel dat ik elke dag twee zinnen schrijven. Dat is heel weinig, zul je denken. Dat is het inderdaad ook. Maar het is wel haalbaar en van doelen behalen wordt je nu eenmaal gelukkig. Bovendien kan ik je vertellen: het blijft bijna nooit bij slechts twee zinnen. Als je ergens aan begint en lekker in de flow zit, dan wordt het vanzelf meer. Jezelf stimuleren zorgt ervoor dat je dat de volgende dag ook zo doet omdat het zo’n goed gevoel geeft. Het is als het ware een kleine verslaving aan dat fijne gevoel dat je iets goed doet. Klinkt best wel oké toch? Bedenk voor jezelf welk doel er past bij jouw dromen en denk erom: maak het jezelf niet te moeilijk! Begin klein en je zult merken dat je ineens héél productief wordt.

De randvoorwaarden

Als ervaringsdeskundige kan ik je vertellen dat het stellen van doelen alleen werkt als jouw situatie daar ook naar is. Zit je écht niet goed in je vel, dan is zo’n doel stellen helemaal niet zo gemakkelijk te bewerkstelligen. Je zult dan eerst aan jezelf moeten werken, wil je dingen van jezelf gaan verwachten. Begin dan eens met het doel om beter in je vel te zitten. Lees boeken over zelfontwikkeling, ga aan de wandel, praat met vrienden en familie en wees eerlijk tegen jezelf. Het allerbelangrijkste hierbij is dat je heel goed naar jezelf moet luisteren en naar waar jij behoefte aan hebt. Wil jij een avondje op de bank met een boek en een drankje, dan moet je dat doen. Ook al moet je daarvoor een feestje afslaan. Stop met het pleasen van anderen, tenzij je daar zelf natuurlijk baad bij hebt!

Lees ook; Deze 5 boeken verbeteren je mindset!