Ik woon behoorlijk klein al zeg ik het zelf. Oké, het is geen tiny house, wat nu helemaal hip en trending is. Dat mocht ik willen trouwens, maar dat zit er voor mij niet in. Mijn bakstenen huisje is zo’n 45 m2, waarvan de indeling ook nogal bijzonder te noemen is. Beneden heb ik een klein opberghok van 2 m2, mijn slaapkamer én een badkamertje. Onder de trap staat de wasmachine. Boven heb ik één ruimte met de keuken en mijn woonkamer. Pas een paar maanden geleden begon ik de ‘vliering’ (dacht ik) te verbouwen, maar wat bleek: de ruimte was véél groter dan ik dacht! Klein wonen is écht heerlijk en het heeft vele voordelen, dit zijn ze namens mij.

Ik ben nog altijd dol op mijn plekje in Heusden vesting. De sfeer is er top en alle huizen die hier staan zijn stuk voor stuk monumentale pareltjes. De mijne iets minder, die is pas in de jaren ’70 gebouwd, toen heel Heusden werd gerenoveerd. In de jaren ben ik altijd aan het klungelen geweest om genoeg opbergruimte te creëren en naar mate de tijd verstreek raakte ik helemaal gewend aan het kleine wonen. Daarom deel ik mijn tips met jou: de voordelen van klein wonen!

Klein wonen prikkelt je creativiteit

Klein wonen is soms een enorme uitdaging. Waar laat je zo’n grote grove stofzuiger…? Je winterdekbed en de tent voor het kamperen? Ook in mijn woonkamer was het passen en meten, want je wilt natuurlijk toch lekker op de bank nestelen om te kunnen Netflixen. Maar ook een beetje fatsoenlijk koken en tafelen is wel fijn. Wat mij betreft prikkelt het je creativiteit, omdat je toch telkens weer iets bedenkt om iets netjes op te bergen, of om tóch nog een klein en gezellig hoekje te creëren. Zoals je ziet op de foto zijn veel meubels van Ikea afkomstig, want tja… die zijn ook wel gefocust op klein en innovatief opbergen. Mijn bank is een slaapbank voor als er loges zijn, maar dient ook als kleine opslagruimte. Rechts bij raam kijk ik vanuit mijn Strandmom fauteuil over het zomers drukke parkeerterrein. Ik vind het leuk om uit het raam te staren, op dat plekje kom ik vaak op ideeën én neem ik mijn laptop op schoot om te schrijven.

Ik merk dat ik altijd dingen blijf bedenken om het wonen nét wat comfortabeler en leuker te maken, door kleine ruimtes te creëren. In mijn opberghok heb ik een creatieve kastenwand getimmerd van wat Trofast kasten en daar bovenop heb ik een billy horizontaal getimmerd. Daar kan ik met gemak een hele hoop spullen kwijt, zodat ze niet in het zicht liggen.

Klein huis = weinig schoonmaken

Een (wat mij betreft) ge-wel-dige bijkomstigheid is dat ik niet zoveel hoef te poetsen. Als er iets is waar ik niet van houd dan is het dat wel! Gelukkig is het stofzuigen zo gebeurt, kan ik mijn was zo vanuit de douche de wasmachine in gooien en gooi ik vervolgens de was buiten te drogen. (Of boven op de balustrade op de regenachtige dagen en winter)

Lage woonkosten als je klein woont

Nog een handig voordeel is dat je woonkosten vaak een stukje lager zijn dan bij anderen. Mijn gasrekening is aanzienlijk lager dan bij een normale eengezinswoning. Er hoeft namelijk niet zoveel verwarmd te worden! Helaas is het belastinggedeelte hetzelfde, hoe groot of klein je nu ook woont. De huur die ik betaal is natuurlijk ook aangepast op het aantal vierkante meters, waardoor ik nog een zakcent overhoud voor heel veel andere leuke dingen.

Weinig spullen

Dit is iets wat ik ook zo ontzettend fijn vind! Hoewel ik nog steeds behoorlijk veel spullen heb, koop ik nauwelijks iets wat ik niet echt nodig heb in huis om ruimte te besparen. Bovendien geeft het zoveel rust om je huis niet bomvol te hebben liggen. Alles heeft zijn plekje, zodat ik nooit hoef te zoeken en ik alles gelijk weer een plek kan geven.
Met een beetje hulp van de Marie Kondo methode heb ik zo alsnog met gemak alle belangrijke essentials in huis, wat wonen écht fijn maakt.

Alle verlichting in huis is smart, omdat de lichtknoppen thuis niet allemaal even handig zijn geplaatst. Bovendien is het gewoon super handig én energiebesparend. Ik vergat nog wel eens een lamp uit te doen, en dat kan nu niet meer. Ik heb de smart verlichting van Ikea gekoppeld met een Google Hub in de woonkamer en 3 Google home‘s in de slaap- en badkamer en op zolder. Zo heb ik gelijk ook overal muziek wanneer ik wil!

Rust

Het aller-aller-aller fijnste aan klein wonen vind ik de rust die erbij komt kijken. Naar mijn idee is de knusse uitstraling een fijne thuiskomer na het werk, om goed te kunnen loskomen van de dagelijkse beslommeringen. In de avonden kruip ik vaak naar de zolder om daar lekker wat te knutselen of een boekje te lezen. Het fijne daarvan is, is dat ik de rommel kan laten liggen voor een andere keer. Zonder dat ik daar verder last van heb.

‘s Morgensvroeg als het nog schemert werk ik met een bak koffie aan tafel aan mijn blog en webshop en telkens krijg ik dan weer nieuwe ideeën. Een fijn thuis is dus veel belangrijker dan je denkt, en hoe kleiner hoe fijner. Mijn huisje is echt mijn rustpunt, en ik zou echt niet zonder kunnen.

Lees ook; mijn routine voor een goede mentale gezondheid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *