Het eerste échte Corona tripje is weer een feit. De poorten van vele pretparken en musea staan weer wagenwijd open, en dat is ge-nie-ten. Voor ieder bezoekje en ieder willekeurig park dien je wel te reserveren, maar dat is natuurlijk zo gepiept. (Of geklikt, wat je wil) Op een mooie zondagochtend in ons huisje in Buitenplaats Sprielderbosch scrollden we TripAdvisor door om iets leuks te vinden. We kwamen uit op het Nederlands Openluchtmuseum en reserveerden nog diezelfde ochtend voor een paar uurtjes later. Snel sprongen we onder de douche, gooide een bakkie koffie achterover en stapten in de auto op weg naar Arnhem: een dagje naar het Openlucht Museum! En dit zijn mijn tips.

Het Nederlands Openlucht museum

Daar maak je de geschiedenis mee‘ staat er overal. En dat is hartstikke waar. Het park is maar liefst 44 hectare groot, zodat je het hier zeker een dagje kunt vertoeven. Het is opgedeeld in zes gebieden, de Erven, het Dorp, het Platteland, de Tuinen, de Lint en het Landgoed. Je vindt er monumentale boerderijen uit diverse streken, allerlei oude ambachten (die live worden gepresenteerd door vrijwilligers!) en zelfs een ouderwetse poffertjeskraam. Je loopt er dwars door Oud Hollandse pracht en door een zeer natuurlijke omgeving. Bovendien is er in het moderne entreegebouw een geweldige interactieve tentoonstelling ‘de Canon van Nederland’.

We begonnen onze tour in de Erven, langs een oude Rosoliemolen en kleine boerderijtjes. Er werd een demonstratie gegeven hoe touw werd geslagen en hoe er een rad wordt gemaakt van hout. Erg leuk om te zien! En als je kinderen hebt, lijkt me dit enorm leuk én leerzaam.

Toen kwamen we terecht in de Molukse barak, waar het heerlijk naar specerijen rook. De vrijwilligster is zelf met haar ouders vanuit Indonesië naar Nederlands gekomen en maakte ter plekke een verse boemboe. Dat is een soort kruidenpasta van bijvoorbeeld trassie, ui en knoflook. ‘Proeven kan nu even niet door Corona‘ zei ze ‘maar normaal maak ik nog veel meer, en mogen de mensen proeven‘.

Dan slenteren we door een oude woonboerderij die geheel is ingericht in de stijl van de jaren ’80. Een typisch Auping bed, een hele dikke televisie en bruin leren banken. Een groot herkenningsfeestje voor mij als 30 plusser.

Het Dorp was stiekem mijn favoriet, het voelde zo enorm puur Hollands en idyllisch aan. Een soort van kleine Zaanse schans. Een molen, water en kleine huisjes van hout geschilderd in zwart en groen. We kwamen er uit op een gezellig plein met een échte poffertjeskraam en een klein bakkertje. Bij de bakker maakten ze het deeg waar je bij stond en kon je de lekkerste streekproducten zoals jam, likeur en natuurlijk allerlei diverse broden kopen.

Dagje openlucht museum tips

Afslaand in een klein steegje was er zelfs verse frietjes te verkrijgen. In een puntzak! Wat ik een beetje gek vond is dat er middenin die mooie huisjes een Chinees restaurant ligt. (Vast een uitbater, tja… er moet ook geld verdient worden!) Veel leuker waren de papiermakerij, de weegbrug en het kleine Vissershuisje uit Marken. (Potverdorie, in zo’n klein huisje zou ik wel willen wonen.) Langs de smederij en de scheepswerf liepen we door een stukje bos naar de tramremise. Vanuit daar (en nog aantal andere haltes) kun je opstappen om een ritje te maken in de tram die dit jaar alweer zijn 100e verjaardag vierde. Die tram was nogal populair, waardoor het telkens erg druk was. Vaak was er geen plek. Later kwamen we erachter dat de tramhalte bij de entree altijd rustig was. Dus wil je graag een ritje maken, stap dan door op!

Dagje openlucht museum tips

Kinderen mogen in de tramremise zelf een kaartje stempelen, erg leuk.
Wij grote mensen namen een kijkje onder de tram die ooit naar Charlois reed.

De tram op de foto is bij het entree-gebied waar de rustige halte zich bevindt.

Aangekomen in het Platteland namen we eerst een kijkje in de oude roomboterfabriek, waar nog een oude stoommachine stond. Hij was zelfs nog in werking! We mochten daar letterlijk even ‘stoom afblazen’ door aan een groot koord te trekken. Zo klonk er een grote en luide fluit, nét de stoomtrein uit de Efteling 😉 we vonden een grote én werkende Jaknikker uit Rotterdam op het bospad richting de Lint. Op het gezellige straatje stond er een kerkje en een watersnoodramp-huisje, beide uit Zeeland. Op het Kindererf was een kleine kinderboerderij met geitjes en schapen en kon er gespeeld worden met ouderwets buitenspeelgoed. In de Tuinen, daarnaast liggend, was een gezellig terras en een grote speeltuin. Een perfecte plek voor een kleine rust- en speelpauze.

In de bierbrouwerij kon er bier geproefd én gekocht worden en niet veel verder in het Kruisgebouw kwamen we een nogal bizar tafereel tegen van een man in een bad. Gelukkig was het een pop… maar wel een héle gekke. See it for yourself!

Vanuit het Landgoed liepen we langs dé molen weer terug naar het entreegebouw. Het canon van Nederland hebben we bewaard voor het laatst. We hadden nog een half uur over voordat het park ging sluiten, maar hadden er ons zeker nog langer kunnen vermaken!

In de tentoonstelling Canon van Nederland ontvingen we een tag waarmee je een heleboel interactieve spellen kon doen. Het was een reis door de tijd om de juiste historische figuren te koppelen aan gebeurtenissen. Dus ook grote mensen kunnen nog een hoop leren in dit museum! Tenminste, ik als bestempeld ‘groot mens’ vond het stiekem heel erg leuk. Ook kon je er een film zien over de totstandkoming van het Nederlandse landschap, met prachtige beelden.

Als laatst leefden we ons natuurlijk nog even uit in de souvenirshop, wat eigenlijk een samenraapsel was van standaard ‘Holland’ souvenirs voor toeristen en spullen van Dille en Kamille. Leuk, maar niet om over naar huis te schrijven.


Tóch blijft het Openluchtmuseum in mijn top 5 van leukste uitjes staan. De sfeer, de vrolijke vrijwilligers en de tal van demonstraties maken het echt hartstikke leuk!
Mocht je nu ook eens naar het Openluchtmusem willen gaan, vergeet dan niet je tijdslot en tickets te reserveren. In coronatijd dien je in alle binnenruimtes een mondkapje te dragen.

Lees ook; Slenteren door historisch vestingstadje Heusden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *