Heusden heeft een speciaal plekje in mijn hart, omdat mijn eigen kleine poppenhuisje hier staat. Elke dag ben ik weer blij om hier te wonen en zie ik de toeristen af en aan rijden. Zeker in de zomer is het in de vesting een echte trekpleister om over de wal te wandelen, een terrasje te pakken of om wat nostalgie op te snuiven. Hoog tijd voor mij om eens in eigen stad te duiken, op zoek naar de rijke geschiedenis, leuke winkeltjes en terrasjes! Hier vind je mijn tips als local over de prachtige historische vestingstad Heusden.

Heusden en zijn geschiedenis

Heusden stond omstreeks 722 voor het eerst op de kaart en gedurende die tijd gebeurde er veel. Het werd overvallen door Noormannen en er werd een kasteel gebouwd. Dat kasteel werd compleet verwoest omdat de bliksem insloeg in de kruittoren, wat een grote ontploffing veroorzaakte. In de 16e eeuw werden, in opdracht van Willen van Oranje, de kenmerkende vestingwallen en stadspoorten gebouwd. In die tijd had Heusden ook het mooiste stadhuis van Nederland, maar die werd in de tweede wereldoorlog opgeblazen. Hierna was Heusden in een zeer slechte staat, maar eind jaren 60 werd er een grootschalig heropbouw traject gestart. Daardoor ontving Heusden in 1980 de zogeheten Urbes Nostrae-prijs, de hoogste prijs van Europa op gebied van restauratie.

Wat is er allemaal te zien

Veel, kan ik je vertellen! Zelf kan ik ontzettend genieten van de historische panden en een avondwandeling over de stadswallen. Hieronder heb ik een lijst gemaakt met dingen die je écht moet zien in Heusden.

tips voor vestingstad heusden

Maak een stadswandeling met een gids

Vanuit het stadhuis (ook het bezoekerscentrum) waar je ook een prachtige maquette vindt van de vesting, starten stadswandelingen die je langs de mooiste panden en de vestingwerken lijdt. Er wordt verteld over de opbouw van de stadsplattegrond, hoe de stad werd verdedigt en hoe de wederopbouw na de oorlog werd opgepakt.
Zo’n rondleiding is écht de moeite waard als je houd van geschiedenis en graag meer wilt weten over het stadje. Het heeft namelijk een zeer rijke geschiedenis!

Het gouverneurshuis

Voor de locals is het Gouverneurshuis écht een favoriete plek om op het terrasje neer te strijken op een zonnige zondagmiddag. (Of een andere willekeurige zonnige dag) Het ligt verscholen achter de kerk van Heusden, waar je door een smalle poort terecht komt in een prachtige tuin én een groot imposant gebouw uit 1592. Er bevindt zich een museum, een sfeervol café en een klein zaaltje waar getrouwd kan worden. In het museum vind je een maquette van de oude stadsplattegrond, oude munten die opgegraven zijn en veel informatie over Heusden en zijn ontstaansgeschiedenis.

Monumentale panden en hun gevelstenen

Veel panden in de vesting hebben een gevelsteun boven de voordeur, wat iets vertelt over de vorige bewoners. Het loont de moeite om even te zien en te lezen wat erop staat.

De vismarkt

Het pittoreske marktje met winkeltjes en restaurants, het is dé plek om meer te strijken op het terras en om uit te kijken op de haven van Heusden. Er is een mooi doorkijkje op het karakteristieke ophaalbruggetje en één van de molens op de wal. Schuif eens aan bij restaurant Braveau als je heerlijk wilt smullen! Op donderdag is er klein marktje met een kaas-, vis- en een groentenboer.

Kasteelruïne

Het moet een prachtig kasteel zijn geweest, waar nu helaas niets meer van over is. Toen men eind jaren 60 begon met de wederopbouwing van Heusden werd ook het kasteel onder handen genomen. Bij wetenschappelijke opgravingen werden er resten gevonden van een voor- en een hoofdburcht. In de jaren werd er hiervan een reconstructie gemaakt met simpele bakstenen. Heel mooi is het niet, wél geeft het een goed beeld van hoe het geweest moet zijn vóór die nachtelijke ontploffing in 1680. In de kruidtoren, waar al het buskruid was opgeslagen ontstond een brand en werd het hele kasteel met de grond gelijk gemaakt.

De vier stadspoorten

Aanvankelijk bestond de vesting uit vier stadspoorten, waarvan er twee opnieuw zijn opgebouwd. Je kunt de Veerpoort en de Wijksepoort van dichtbij bekijken, wat zeker een aanrader is! Beide poorten hebben hun naam te danken aan omliggend water en dorpen. In de Wijksepoort zie je een flinke knik in de tunnel, die expres zo gebouwd is. Op die manier kon de vijand niet gemakkelijk door de tunnel schieten.

tips voor vestingstad heusden

Shoppen en terrasjes

In Heusden vind je allerlei winkeltjes van lokale ondernemers, wat het juist nog leuker maakt om hier langs de shops te struinen. Je vind er Berg en Braam, een piepklein zaakje met houten kinderspeelgoed en schepsnoep. Daar om de hoek een favoriet: ‘t ijshuys. Daar wordt elke dag vers bereid ijs geschept, met een chocolaatje on top. En hou je van koffie, dan zit je ook hier héél goed! In deze straat, de Breetraat, vind je meerdere leuke winkels zoals Zin in Boeken, Bakkertje Deeg en de Bazeroen.

tips voor vestingstad heusden

Parkeertip van een local

Parkeer alsjeblieft buiten de vesting op de gratis parkeerplekken, zodat de plekken in de vesting vrij blijven voor de bewoners. Je vindt de gratis parkeerplekken vlakbij het centrum op de Tramhaven, de Vestingstraat of op de Scheepswerf.

Lees ook; een nostalgische wandeling op oud Efteling grondgebied

1 reactie op “Tips van een local: historisch vestingstadje Heusden”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *