Hij stond al jáááren op de bucketlist om te bezoeken en eindelijk kwam het ervan. We waren op autovakantie in het zuiden van Duitsland en konden vanuit daar een dagtripje maken. Yes! ‘s Morgens hadden we de wekker om 6 uur gezet en kropen we uit onze slaapzakken en uit de vouwwagen. Een snelle douche, koffie in de percolator en gaan met die banaan. De rit ernaartoe was fenomenaal, prachtige heuvels en bossen. Van tevoren had ik goed uitgeplozen wat belangrijk is voor een bezoekje, want één ding wist ik wel: het is suuuuper toeristisch. Zo kon ik het eens zelf beleven om jou alle ins en outs te vertellen: want zó word je bezoek aan slot Neuschwanstein een succes!

Kasteel Neuschwanstein ligt in de gemeente Schwangau in Duitsland en is, denk ik, het meest bekende kasteel ter wereld. Wat ik zelf bijzonder vind aan dit kasteel is dat koning Ludwig in 1869 opdracht gaf voor de bouw ervan en dat het daarna enigszins uit de klauwen liep. En daarmee doel ik op de bouwplannen en grootheidswaanzin die hij had. Hij wilde meer, meer, meer. Zo ontstond dit enorm indrukkende gebouw, waar Ludwig zelf amper 200 dagen woonde voor zijn mysterieuze overlijden in 1886. Het kasteel was toen niet eens af maar liet hij wel een enorme schuld achter voor de Beierse regering.

Zo werd het in 1886 al een toeristische trekpleister om de schulden van de koning te kunnen aflossen. Zelfs Walt Disney himself bezocht het kasteel ter inspiratie van het Doornroosje kasteel in het Disneyland park in Californië. En dat was natuurlijk voor mij nog een extra reden om dit met eigen ogen te zien. Al vele Disneyparken heb ik zelf mogen bezoeken, zoals die in Florida, Tokyo en Shanghai.

Kastelen in duitsland

Wees er op tijd bij

En daarmee bedoel ik écht vroeg! Het is hier namelijk de overtreffende trap van druk, en om het gros van de mensen enigszins te vermijden is het verstandig om zo vroeg mogelijk aan te komen. Wij waren er om half 10 ‘s morgens en toen stond het parkeerterrein (7 euro, alleen cash!) al vol auto’s en bussen vol allerlei nationaliteiten. Het feit dat infoborden zelfs in het Chinees zijn zegt al genoeg dat deze plek zéér toeristisch is.

Koop je tickets van tevoren

Bij de ticketverkoop kunnen de rijen flink oplopen en koop je ook een ticket voor een bepaald tijdslot. Is het dus gigantisch druk dan kan het zijn dat je er al om 10 uur bent, maar pas om 2 uur het kasteel kunt bezoeken. Door tickets van tevoren te bestellen vermijd je én wachttijd bij de verkoop ter plekke én wachttijd buiten bij het kasteel. Maar let op: zoals wij in Nederland gewend zijn ‘s avonds ‘nog even’ de tickets te bestellen voor de volgende dag, zo doen ze dat niet in Duitsland. Je dient je tickets twee dagen op voorhand te bestellen voor een bepaald tijdslot.

Hier wacht je tot je tijdslot beschikbaar is, scan je je ticket en mag je naar binnen.

Loop naar boven

Vanaf het parkeerterrein en ticketcentrum is het nog even een klim naar boven, en daar hebben ze natuurlijk wat op bedacht. Aangezien je er zelf niet met de auto mag komen, zijn er wel speciale bussen én koninklijke koetsen. Dat alles heeft natuurlijk een prijskaartje én bovendien staat er daarvoor ook weer een rij.

Neem ouderwets de benenwagen en geniet van de natuurlijke en bosrijke route naar boven. Op het gemakje ben je met 25 minuten wel boven, wat niet klopt met de officiële informatie op de website. Daar staat dat je er ruim 40 minuten over doet, natuurlijk om je over te halen om de koets te pakken. Daar trappen wij natuurlijk niet in. Bovendien is het helemaal geen vervelende route door de bossen naar boven.

Heel mooi is deze asfaltweg niet, maar wel lekker beschut!

Verwacht er niet veel van

Sad, but true is dat je in het kasteel maar weinig te zien krijgt. En met weinig bedoel ik: de wenteltrappen, het koninklijke slaapvertrek, de troonzaal, de muziekzaal en de onaangeraakte keuken. Dit onder begeleiding van een gids, want alleen rondwandelen mag helaas niet. Het liet weinig indruk op me achter, puur omdat het lijkt uit te ademen alsof er niets gebeurt is in dit kasteel. Ook vond ik het jammer dat alles was voorzien van glazen puien en plastic afzettingen, dit doet af van zo’n enorm sprookjeskasteel. Mijn verwachtingen waren nogal hoog van het kasteel, waardoor het voor mij een beetje een domper was. Maar alsnog, het kasteel zelf is overweldigend mooi en enorm groot!

Neuschwanstein bezoeken tips
Neuschwanstein bezoeken tips
Neuschwanstein bezoeken tips
Neuschwanstein
Neuschwanstein
Neuschwanstein
previous arrow
next arrow

Wat wél heel mooi is

Dat is het uitzicht van de Marienbrucke op het kasteel. Wow! Je bent niet de enige die het mooi vind, want doorgaans staan er zo’n 100 anderen op de brug foto’s en selfies te maken. Je komt er door voor het kasteel langs te lopen en de weg alsmaar te volgen. Het is even een stukje lopen, maar dan heb je ook wat. Vanuit daar kun je ook een prachtige, minder toeristische, wandelroute naar beneden nemen.

Ook de inspiratie die Disney hier opdeed kon ik er wel uithalen. In de grote muziekzaal was er een muurschildering die zo uit een Sneeuwwitje scène gehaald kon worden. Met eekhoorntjes, herten en een prachtig bos. Helaas mag je geen foto’s maken in het kasteel en kan ik jullie dit dus niet laten zien.

Neuschwanstein bezoeken tips
De drukte op de brug. Schouders in de strijd en go!

Is het een bezoekje waard?

Als je alle bovenstaande tips gebruikt dan zal het écht meevallen, maar toeristisch zal het hoe dan ook blijven. Ik vond vooral het uitzicht vanaf de brug fantastisch en had het binnen niet persé hoeven zien. Maar goed, het is zo’n bekend kasteel dat ik het toch écht wilde zien. En al helemaal vanwege het bezoek van Walt Disney wilde ik het toch met eigen ogen meemaken. Wil je het kasteel zien maar reis je low budget, dan kun je gratis naar boven lopen, gratis een foto maken vanaf de brug en gratis een mooie wandeling naar beneden maken. (I.p.v. 6 euro voor de koets, 14 euro voor het kasteel, 2,50 voor je terugtocht naar beneden, en dan nog de souvenirs die ook enorm duur waren)

Nog wat praktische tips

Je auto parkeren is dichtbij het ticketcentrum en kost 8 euro, je kunt dit alleen contact betalen! Dus neem wat cash mee op zak.

In het zomerseizoen zal het het allerdrukst zijn, maar zijn de openingstijden ook ruim (van 9:00 tot 16:00 uur).

Kom je alleen genieten van het uitzicht, dan is dat het mooist met golden hour… wanneer de zon ondergaat.

Lees ook; 5 x betoverend Beieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *