tips voor de ardeche frankrijk

7 x avontuur in de Ardèche! (Frankrijk)

Als ik alle dagen, weken en maanden zou optellen hoelang ik in totaal in de Ardèche ben geweest dan is dat precies één jaar! Ja, één jaar, dames en heren. Oké, waarvan ik er 10 maanden heb gewerkt maar ook heel veel van de prachtige streek heb mogen zien. Op die ene vrije dag in de week vluchtten we weg van de camping en bezochten we watervallen, gingen we shoppen, doken in de koele grotten of gingen we kayakken in de zomerzon. Er was altijd wel weer iets te doen, nooit één dag verveling. De perfecte reden dus om de allerleukste van die activiteiten met jullie te delen!

Kayakken
Een gave activiteit als het water hoog is want het zorgt voor spannende stroomversnellingen! Ik heb meerdere malen met m’n hart in mijn keel in de kajak gezetten van de adrenaline. En als het water weer rustig was dan genoot je van de machtig mooie omgeving. Je vaart onder Vallon Pont D’arc door, één van de trekpleisters van de Ardèche. En niet zonder reden, want het is echt een fantastisch grote rotsbrug over de rivier.


Kamperen 
Ik ben echt een grote liefhebber van kamperen, wat in de Ardèche veelvuldig mogelijk is. Echter is de ene camping de ander niet, en zijn er helaas veel heggencampings. Ja, zo noem ik ze altijd. Die campings zonder sfeer met keurig gesnoeide heggetjes zodat je écht je eigen plekje hebt. Ik vind dat hélemaal niks. Daarom deel ik mijn 2 beste, mooiste en gezelligste campings in de Ardèche. Wel met één heel groot verschil: de één kleinschalig en de ander een volwaardig camping resort met alles erop en eraan.
1. Camping la Marette. Als je hier een plekje bovenop de berg bemachtigd, dan heb je sowieso de beste zonsonder- en opgangen.
2. Camping les Ranchisses. Serieus to die for. Perfecte sfeer! Bemachtig een plek aan de rivier en duik in de sauna, hamman en de bubbelbaden.


Vallon pont d´Arc.

Grotten 
En die zijn er heel veel in de streek waarvan ik ze bijna allemaal heb bezocht. De grootste grot was die in Aven d’Orgnac, maar ook Grotte Chauvet (2) vond ik erg gaaf. Het gekke is dat Grotte Chauvet geen echte grot is, maar wel weer ontzettend veel informatie te vinden was over de échte Grotte Chauvet en de indrukwekkende ontdekking daarvan. Mijn absolute favoriet was Grotte de la Madeleine, direct aan de Ardèche. Je daalt er af in de enorm veelzijdige grot en loopt onder de rivier door naar de andere kant van de grot. Het eindigt in een geweldig uitzicht.

Grotte Madeleine

Authentieke Franse markt
Heerlijke olijven, kip van de grill, handgemaakte souvenirs en allerlei andere mooie spullen om je tas mee te vullen. )Hé, dat rijmt!)
Serieus de beste markt van heel de Ardeche. Je bent hier wel even zoet, en ben je er klaar mee dan strijk je neer bij een cafeetje om mensen te kijken. Je vindt deze markt in Joyeuze.

Canyoning 
Ik ben er geen held in, maar menig collega vond het fantastisch. Canyoning, of tewel, klimmen door spleten in de kliff, van enorme hoogtes in het water springen en dat soort griezelige dingen. Het was voor mij niet weggelegd, maar voor de échte avonturier een absolute aanrader.

Sfeervolle stadjes
Vogúe, Labeaume en Balazuc waren mijn favoriete kleine stadjes in de streek. Niet té toeristisch en zeker in de categorie fotogeniek.

Balazuc

Watervallen
En één in het bijzonder. Heel groot is -ie niet, maar oh wat hebben we daar een lol gehad. Duiken vanaf de rotsen, opdrogen en weer opnieuw. Ik kan me nog goed herinneren dat er kleine visjes aan je voeten kriebelden als je aan het pootjebaden was. Je eigen visspa, maar dan gratis! De waterval vindt je in het dorp Joannas.

Waterval in Joannas.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: