Als ik alle dagen, weken en maanden zou optellen hoelang ik in totaal in de Ardèche ben geweest dan is dat zo’n anderhalf jaar! Tien daarvan waren vanwege stage en uiteindelijk werk op een geweldige camping. Zo ontdekte ik samen met collega’s de streek van de Ardeche als een local. Één dagje in de week waren we vrij, en dan vluchtten we weg van de camping en bezochten we watervallen, gingen we shoppen, doken in de koele grotten of gingen we kayakken in de zomerzon. Er was altijd wel weer iets te doen, nooit één dag verveling. De perfecte reden dus om de allerleukste van die activiteiten met jullie te delen!

Kayakken

Een gave activiteit als het water hoog is want het zorgt voor spannende stroomversnellingen! Ik heb meerdere malen met m’n hart in mijn keel in de kajak gezetten van de adrenaline. Vanaf toeristisch dorp Ruoms zie je langs de Ardeche vele kayak-bedrijfjes, vanaf daar ga je gelijk het water op en na 1,5 / 2 uur nemen ze je weer mee terug in een busje naar Ruoms. En als het water weer rustig is dan geniet je van de machtig mooie omgeving. Je vaart onder Vallon Pont D’arc door, één van de trekpleisters van de Ardèche. En niet zonder reden, want het is echt een fantastisch grote rotsbrug over de rivier.

Vallon pont d´Arc.

Kamperen in de Ardèche


Ik ben echt een grote liefhebber van kamperen, wat in de Ardèche veelvuldig mogelijk is. Echter is de ene camping de ander niet, en zijn er helaas veel heggencampings. Ja, zo noem ik ze altijd. Die campings zonder sfeer met keurig gesnoeide heggetjes zodat je écht je eigen plekje hebt. Ik vind dat hélemaal niks. (Sorry, voor wie dat wel leuk vindt) Daarom deel ik mijn 2 beste, mooiste en gezelligste campings in de Ardèche. Wel met één heel groot verschil: de één kleinschalig en de ander een volwaardig camping resort met alles erop en eraan.
1. Camping la Marette in Rocles. Als je hier een plekje bovenop de berg bemachtigd, dan heb je sowieso de beste zonsonder- en opgangen. L’Épicerie au Fournil, een bakkertje annex winkeltje, is een geweldig bakkertje op de berg, waar je ‘s morgens geniet van een goede koffie met verse croissant. Wat wil je nog meer?!
2. Camping les Ranchisses. Serieus to die for. Perfecte sfeer! Bemachtig een plek aan de rivier en duik in de sauna, hamman en de bubbelbaden.

Op deze camping heb ik twee ‘s zomers vertoefd en het was fantastisch! Ik vond de combinatie van veel natuur, prachtige zwembaden en toch het kampeergevoel super. Dat vind je bijna nergens. Eigenaren Philippe en Veronique hebben er een waar paradijs van gemaakt.

Grotten in de Ardèche


En die zijn er heel veel in de streek waarvan ik ze bijna allemaal heb bezocht. De grootste grot was die in Aven d’Orgnac, maar ook Grotte Chauvet (2) vond ik erg gaaf. Het gekke is dat Grotte Chauvet geen echte grot is, maar een exacte kopie van de échte Grotte Chauvet. Wat overigens een enorm indrukwekkende ontdekking was in 1994!

Mijn absolute favoriet was Grotte de la Madeleine, direct aan de Ardèche. Je daalt er af in de enorm veelzijdige grot en loopt onder de rivier door naar de andere kant van de grot. Het eindigt in een geweldig uitzicht.

Grotte Madeleine

Authentieke Franse markt

Heerlijke olijven, kip van de grill, handgemaakte souvenirs en allerlei andere mooie spullen om je tas mee te vullen. Zo’n markt vind je in stadje Joyeuze. Wat mij betreft de beste markt van heel de streek! Je kunt er tijdens het shoppen ook altijd even neerstrijken voor een koffie of een koud glas Diabolo Pèche (Bestel die maar een als je van perzik houdt… jummie!)

Sfeervolle stadjes in de Ardėche

Die zijn er genoeg! Rondstruinen door de straatjes, kleine winkeltjes bekijken, een terrasje pakken of een ijsje bemachtigen.
Mijn top drie van leukste stadjes zijn Vogúe, Labeaume en Balazuc. Absoluut enorm fotogeniek en allemaal met zijn eigen karakter.

Balazuc

Watervallen in de Ardèche

En één in het bijzonder. Heel groot is -ie niet, maar oh wat hebben we daar een lol gehad. Duiken vanaf de rotsen, opdrogen en weer opnieuw. Ik kan me nog goed herinneren dat er kleine visjes aan je voeten kriebelden als je aan het pootjebaden was. Je eigen visspa, maar dan gratis! De waterval vindt je in het dorp Joannas.

Waterval in Joannas.

Lees ook; de beste tips voor je verblijf bij Villages Nature Paris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *