Het klinkt mij verschrikkelijk in de oren…sparen. Alsof je dan ineens zoveel dingen moet laten en geen leuke dingen meer kunt ondernemen. Je moet tenslotte je geld apart gaan leggen voor het onbereikbare ‘later’. Of voor die wasmachine die misschien wel eens het lootje gaan leggen. Of nog erger: je auto die je in de nabije toekomst een keer tegen een lantaarnpaal aan ramt waardoor hij vervangen moet worden. Geld, geld, geld. Ik heb er een hekel aan. En ik weet hoeveel stress erbij komt kijken als je het even níét hebt. Aan de andere kant weet ik ook hoe creatief ik ermee werd om het elke maand weer te halen. Ik zette mijn kosten op een rij en ging aan de slag. Zo ging het sparen zonder al te veel moeite; in dit blog vertel ik je er alles over.

1. Welke kosten heb je dit jaar?

Voordat je begint met sparen, zul je eerst in inzicht moeten brengen wat er nu allemaal op jouw bankrekening verschijnt iedere maand. Of nog erger: wat er elke maand ook weer af gaat. Je zorgverzekering, je Netflix, Spotify en telefoon abonnementen. Je tv en internet abonnement zodat je ‘s avonds je favoriete vloggers kunt kijken. Je energierekening (hou daar maar over op)…en zo kan er nog een hele hoop bij op dat lijstje. Tik alles eens onder elkaar in een documentje. Zo weet je precies wat er allemaal in én uit gaat iedere maand en weet je dus precies wat je overhoudt. Daar schrik je soms, want dat is vaak nog best een aanzienlijk bedrag. Wat jij dus maandelijks uitgeeft aan vrij onnozele zaken als een broodje bij Bakker Bart en een lekkere latte machiato bij de Starbucks. Tuurlijk, dat is lekker. Maar in drie happen en slokken is het verdwenen en je zult hier echt niet na jaren nog aan terugdenken hoe leuk dat was. (Oké, misschien maak je daar wel iets heel grappigs mee… maar je snapt wat ik bedoel!)

Moeiteloos sparen2. Spaardoel bepalen

Bedenk even welke rekening slechts 1 of 2 keer per jaar op jouw deurmat of mailbox verschijnen en maak daar een spaardoel van. Zo heb ik bijvoorbeeld een mapje voor het ANWB lidmaatschap, de jaarlijkse waterschapsbelasting en voor de wegenbelasting.

Nu weet je wat er iedere maand overblijft na al je verplichte rekeningen. En zo kun je je voorbereiden op een jaar vol kosten, rekeningen, contributies en andere geldzaken. Wat zijn grote rekeningen waar je je soms druk om maakt? Maak daar een spaardoel van! Van jaarlijks terugkomende rekeningen heb ik allemaal een mapje. Zoals bijvoorbeeld de afvalstoffen- en waterschapsbelasting, het lidmaatschap voor de ANWB en wegenbelasting. Ik deel het gehele bedrag van die rekeningen door 12 en zo weet ik precies wat ik daar elke maand voor weg moet zetten. Je maakt met dat bedrag een automatische spaaropdracht zo’n 2 dagen na je salaris. En tadaa, je spaart automatisch zonder moeite. En die paar euro die maandelijks in je mapjes verdwijnen, daar merk je weinig van. Net zo weinig als die impulsaankoop bij de Starbucks.

Het zelfde geldt trouwes ook gewoon voor boodschappengeld! Het klinkt verschrikkelijk ouderwets, maar het werkt. Iedere maand spaar ik €130,- op mijn boodschappen-mapje. En daarvan koop ik ook nog eens goede en lekkere producten, ik ben namelijk niet zo’n fan van al die goedkope rommel waardoor je na 1 uur honger hebt. Nee, nee. Ik eet veel groenten, vlees en vis. Mijn kaas koop ik op de markt en mijn ik haal meel bij de molen om brood te bakken. Mijn gewone boodschappen haal ik (gewoon) bij Lidl, omdat alle producten daar écht van goede kwaliteit zijn… en met een mooi prijsje. Daarnaast houd ik ook altijd de aanbiedingen van Albert Heijn in de gaten, omdat ze daar flink kunnen stunten. En stiekem vind ik het eigenlijk ook wel heel leuk om de bonusfolders door te bladeren opzoek naar een goede deal. Zo heeft de Appie zo ongeveer maandelijks een stuntaanbieding van 2 plus 3 gratis voor wasmiddel. Dan betaal je er dus 2… en krijg je er 5 mee naar huis. Wie wil dat nu niet? Ik zou zeggen, houd ze in de gaten!

Dan het écht leuke onderdeel: wat zou je graag willen doen komend jaar. Een grote reis naar Amerika? Een stedentripje naar Krakau of wil je graag sparen voor een nieuwe laptop. Geloof me, het is allemaal mogelijk.
Van het bedrag wat je overhoudt na al je verplichte kosten, kun je deze bedragen indelen voor al je plannen. €25,- naar het mapje voor je citytrip. €75,- voor die laptop en voor die grote reisplannen €100,-.

Zorg er wel voor dat je altijd wat overhoudt en wat op je lopende rekening blijft staan voor andere, ook nodige kosten.

3. Voorbeeld spaarpotjes

Sparen zonder moeite

Een lijstje met mogelijke spaardoelen kan zijn:

 • Auto
 • Eigen risico
 • Kleding en make-up
 • Vakantie
 • Uit eten
 • Later
 • Buffer (Voor die kapotte wasmachine)
 • Kado’s
 • Sport en hobby
 • Boodschappen
 • Gas, water, licht
 • Afvalheffing
 • Belastingen
 • Reizen
 • Nieuwe fiets

4. Nog wat spaartips

Maak je spaardoelen niet té groot en bereken een goed te bereiken bedrag, zodat je niet halverwege de maand alsnog geld uit je mapjes moet gaan plukken omdat je niet genoeg hebt. Dit gebeurt mij wel eens, maar daarop pas ik de spaardoelen aan. Een impulsieve aankoop is leuk, maar bedenk je goed of je het jezelf wel kunt permitteren. De meeste grote aankopen doe ik met creditcard, zodat ik deze kan doorschuiven naar volgende maand als het salaris binnen is. Dan voelt het veel minder erg en kán het ook echt. Want geef je het geld aan het begin van de maand niet uit aan een nieuw matras, dan maak je het wel ergens anders aan op. Been there, done that 😉

Wij Hollanders staan erom bekend dat we nou eenmaal gek zijn op aanbiedingen en de meeste mensen proberen altijd een goede deal te vinden. Dus maak gebruik van je Nederlandse genen!

Lees ook; goede voornemens waarmaken? Zo doe je dat!