Hoewel ik soms écht wel een beetje de kriebels krijg van het niet zo makkelijk over de grens kunnen gaan naar het buitenland, besef ik me ook wel dat Nederland ook prachtig is. Nu we zo aangewezen zijn om alles binnenslands te bezoeken, kom je terecht op plekjes waar je altijd misschien niet was gekomen. En dat is ook wel heel erg tof! En ook goed voor de Nederlandse economie 😉 Zelf woon ik natuurlijk in vestingstadje Heusden, dus was het ook wel eens errug leuk om eens bij zo’n soortgelijk stadje te neuzen. En ik kan je zeggen; wat een mooi stadje is Elburg! Tijd voor mijn tips voor een dagje weg naar Elburg.

Hanzestad Elburg, dit kun je er zien en doen

Ik vind het altijd leuk om voor een bezoek aan een stad of bezienswaardigheid nog even in de geschiedenis te duiken daarvan. Zeker bij zo’n vestingstad, wat dat ademt natuurlijk gouden eeuw aan alle kanten. En wat blijkt, Elburg dateert uit maar liefst 1291, toen het stadsrechten kreeg. Je keek er uit over de Zuiderzee (nu het Ijsselmeer) en pas in de 14e eeuw werd Elburg gebouwd zoals we het nu kennen, de vestingwallen werden gebouwd en de grachten werden gegraven. Rondom werden er een aantal poorten geplaatst, zoals bijvoorbeeld de fotogenieke Visscherspoort.

Dagje weg Elburg
De Visscherpoort in Elburg

Struinen door de straatjes

Er is niets leukers dan gewoon wat slenteren door de kleine met kinderkopjes gelegde straatjes. De huizen zijn allemaal zo mooi en zo verschillend… het was nieuwbouw in de 14e eeuw… en nu allemaal met de stempel ‘monumentaal’.

Wandelen door de winkelstraat

Als je door de Visschpoortstraat wandelt dan kom je genoeg leuke winkels tegen! Zo kwam ik terecht in het winkeltje Eef &Co, geheel in ouderwetse stijl. Rood geruite theedoeken, oud-Hollands snoepgoed en geweldig mooi emaille. Ik moest mijzelf echt tegenhouden om niets te kopen, want ik zeg altijd maar: geluk zit niet in spullen.

Daar vlak om de hoek namen we plaats op de grote houten bank bij viswinkel van Triest, waar we smikkelden van de verse kibbeling. En ondertussen mensen kijken natuurlijk, heerlijk!

Dagje weg Elburg

De Hanzehaven

De meeste boten die je in de haven van Elburg vindt zijn splinternieuw en duur, maar er liggen ook nog een aantal écht oude botters. En dat is zeker het bekijken waard. Rondom het kleine haventje vind je diverse gezellige café’s en restaurants, maar ook de cultuursnuiver kan hier goed aan zijn trekken komen. In het Bottermuseum zijn er allerlei oude visserij- en restauratietechnieken tentoongesteld en leer je alles over de geschiedenis van de visserij.

Ook daar in de haven zijn de zandsculpturen van Elburg, waar maar liefst 4000 m3 zand verwerkt is in alle sculpturen.

In november word ik voor het allereerst tante en ik ben echt over the moon. Gelukkig stuitte ik samen met mijn zus op ‘t piepkleine winkeltje Suzie&Bo, waar we samen wat leuke dingen kochten voor de kleine man.

Museum Elburg

In de Jufferenstraat ligt museum Elburg, waar je je laat onderdompelen in de geschiedenis van de hanzestad. Er wordt vertelt over diverse thema’s zoals het stadsrecht, het ontwerp van de vierkante plattegrond maar ook over de kazematten en het muurhuisje iets verderop. Het muurhuisje is een voorbeeld huisje van hoe de armen vroeger leefden, zonder water en verlichting. Als je door het kleine steegje loopt kun je er ook even naar binnen spieken, of zelfs even naar binnen. In juli en augustus kun je daar gratis naar binnen.

Nog geen genoeg van die sfeervolle stadjes? Lees ook mijn blog eens over vestingstad Heusden in Noord-Brabant!