Ook al heb ik het grootste deel van mijn leven in Schouwen-Duiveland gewoond, het blijft toch elke keer weer een feestje om er te zijn. Ik groeide op aan de rand van de duinen in Nieuw Haamstede, waar ‘s nachts de vuurtoren door mijn slaapkamerraampje scheen. Na school speelden we in de bossen en de duinen en ‘s zomers gingen we na het avondeten nog even zwemmen in de zee, wanneer de toeristen allemaal weer achter de BBQ stonden en wij de gegraven kuilen van de Duitse strandgangers in doken. Vrij idyllisch zul je denken, en eigenlijk was dat het ook wel zo. In dit blog dus niet zomaar een opsomming van mooie dingen die je kunt zien en doen in Schouwen-Duiveland, maar een tripje terug naar mijn Zeeuwse jeugd! Hierbij 10 x dingen zien en doen op Schouwen-Duiveland… van een insider!

1. Wandelen in boswachterij Westenschouwen

Het grootste bos van Zeeland waar je niet alleen geweldig kunt wandelen, maar ook kunt mountainbiken én fietsen. Er kruisen allerlei paden door het bos heen, vlak langs de duinrand zodat je de zee hoort ruisen of juist langs de enorme zandduinen van de Zeepeduinen. Je vindt er nog oude bunkers. Vroeger klommen we er via kleine gaten in de muren in om zo het hele bunkerstelsel af te zoeken naar een uitweg. Gelukkig vonden we die altijd! 😉 ‘s Morgensvroeg en ‘s avonds bij schemering kom je zo een hele kudde herten tegen, en wees niet bang want ze zijn banger voor jou dan jij voor hen.

Je kunt voor een wandeling in boswachterij Westenschouwen het beste parkeren op het grote parkeerterrein bij het strand in Westenschouwen. Vanuit daar sta je binnen vijf minuten in het bos.
Bij dat parkeerterrein bevindt zich ook Jan Trampoline, waar wij vroeger als kind altijd strippenkaarten kochten om een half uur te springen op één van de trampolines. Na het springen kozen we bij Jan een waterijsje om even af te koelen. Hij heeft ook toffe skelters te huur, waarmee je door de buurt kunt rijden. Zeker als je met kinderen bent is dit super leuk om te doen!

dingen doen op Schouwen Duiveland
Vooral de vroege ochtenden zijn magisch!

2. Verdronken dorp Koudekerke

Ergens in de middeleeuwen was Koudekerke een dorpje aan zee, maar enkel de toren van Koudekerke is blijven staan. Dit is altijd een favoriet van mij geweest, omdat er een heel magisch en mysterieus verhaal bij hoort. Namelijk over een zeemeermin die gevangen wordt, waardoor de zeemeerman besluit de daders te boeten door een grote overstroming te veroorzaken. Beneden in de toren bevindt zich een rad met afbeeldingen over deze legende en hoor je het verhaal. ‘Westenschouwen het zal u berouwen, dat u genomen heeft mijn vrouwe…’ klinkt het dan. Dan klim je het enorm smalle trappetje naar boven, waar je op de 2 volgende verdiepingen ook nog meer kunt leren over de natuur en de vogels in Koudekerke. Helemaal boven aangekomen heb je een geweldig uitzicht over de Oosterschelde tot aan Zierikzee. Je ziet de Deltawerken, de vuurtoren van Nieuw Haamstede en dichterbij spot je de diverse vogels in het rustige achtergelegen natuurgebied.

3. Historisch stadje Zierikzee

Dit stadje is wat mij betreft echt een pareltje! Het heeft een zeer sfeervolle binnenstad, waardoor het net lijkt alsof je even terug naar de Gouden Eeuw gaat. Je vindt er geweldig mooie panden en drie gave stadspoorten. Misschien een gekke aanbeveling, maar mocht je zelf brildragend zijn… dan is een kijkje bij de Coen Honig optiek wel een aanrader. Ik ben er al klant sinds mijn 12e en ze hebben altijd de meeste gave brillen om uit te kiezen. En dat in combinatie met een winkeldesign waar je u tegen zegt!
Bij de Zeeuwse Hemel strijk je neer voor een goede bak koffie met iets lekkers en in de Witte Yestraat bevindt zich ook een leuke kringloopwinkel om eens doorheen te struinen. Een stadswandeling is ook zeer aan te bevelen, zodat je al het moois goed kunt bekijken, op de website van Zierikzee Monumentenstad vind je daarvoor alle informatie.

4. Burgh-Haamstede

Het dorp waar ik in ben opgegroeid, ‘s zomers was het altijd over koppen lopen over de nachtmarkt (Night-mare noemden wij het altijd) met de neppe fluitspeler en standaard souvenir kramen, en toch had het wel wat. Het kasteel ‘Slot Haamstede‘ heb ik altijd leuk gevonden, helaas is hij slechts één dag per jaar te bezoeken op Open Monumentendag.
Bij de molen de Graanhalm eet je lekkere pannenkoeken en koop je in het kleine naastgelegen winkeltje allerlei toffe souvenirs én soorten meel om thuis brood te bakken. Bij bakkertje ‘Inde Soete Suikerbolkoop je heerlijk brood en koekjes, maar kun je er ook neerstrijken voor koffie met gebak. (Overigens niet te verwarren met de bakker die iets verderop zit… ga daar alsjeblieft niet heen…)

5. Toeristenoord Renesse

Ik heb getwijfeld om het überhaupt te benoemen, want Renesse is eigenlijk de Costa van Nederland. Aldus; enorm voor toeristen en winkels die daarop zijn toegepast. En tóch zie ik dat het de laatste jaren enorm verbeterd is. Er zijn steeds meer écht leuke winkels te vinden, maar om de toeristen kun je echt niet heen. Als kind kwamen we hier erg vaak op de fiets naartoe, of gingen ik, mijn broertje en zus samen met de gratis zomerbus even naar Renesse heen en weer. De fietsroute van Haamstede naar Renesse blijft ook een favoriet; je fietst dan dwars door natuurgebied de Vroongronden.
Ook de fietsroute dwars door de duinen is super gaaf, dichterbij de zee fietsen kan nergens anders op deze manier.

Het benoemen waard!


Fritureluur, friet aan de rand van natuurgebied Plan Tureluur bij Serooskerke. Alleen voor de naam al zou je daar een patatje gaan halen, toch?!

Vliegveld Nieuw-Haamstede
Midden in de duinen is het zweefvliegveld, waar het super leuk is om te kijken naar de opstijgende en dalende zweefvliegtuigen. Behoorlijk spectaculair als je het mij vraagt.

dingen doen op Schouwen Duiveland
Ik zit op rechts, samen met Winnie de Poeh.

Fletcher hotel Nieuw-Haamstede
Ik heb er zelf nooit geslapen, tenminste… niet in dit gebouw. Het is nog steeds een béétje pijnlijk maar waar nu Fletcher staat, stond vroeger de Schouwsche Boer. Het was een prachtige groepsaccomodatie die mijn ouders runde. Cultureel erfgoed was het, als je het mij vraagt. Daar dacht de gemeente anders over, een paar jaar geleden werd het monumentale pand geheel gesloopt en kwam er een splinternieuw hotel voor in de plaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *