Tot voor kort had ik nog nooit van de term ‘angststoornis’ gehoord. Totdat ik in een lang opgebouwde burn-out belandde. Ik was tot niets in staat en zo ongelukkig met mijzelf. Al gauw belandde ik bij een fijne psycholoog die mij, na al mijn verhalen en voorbeelden, kennis liet maken met allerlei soorten angst. De scenario’s die dus wel eens door mijn hoofd spookten waren niet reëel of normaal. Reizen met die angst is soms een uitdaging… máár je kunt jezelf helpen!

Angsten in het vliegtuig

Naar Schiphol gaan vind ik écht het allerleukste wat er is! Het is er tjokvol met reizigers die net terug komen, of net als mij vertrekken naar een nieuw te ontdekken bestemming. Ik vind het fantastisch maar tegelijkertijd ook heel spannend. Vaak is het een drukte van jewelste. Maar vooral het vliegen zelf vind ik met mijn angst niet altijd even fijn. Klinkt het je herkenbaar in de oren dat je altijd denkt dat je sowieso een vliegtuigongeluk gaat krijgen? (Zo, niet. Wees blij, haha!) Het liefst verschuil ik me in een stoel bij het raam, waar zo min mogelijk mensen mij kunnen zien. Echter praktisch is dat niet als je over andere mensen heen moet klauteren om naar het toilet te gaan. En zo’n toiletbezoek is trouwens ook een dingetje. Dan voel ik mezelf zo bekeken als ik sta te klungelen met het dat gammele schuifdeurtje. Het liefst houd ik het op tot ik écht niet meer kan. Slapen is het beste wat je kunt doen, al durf ik nooit mijn stoel naar achter te kieperen omdat ik diegene achter mij niet wil belemmeren. Voorheen dacht ik ‘Tja, zo zal ik wel zijn‘. Maar, nee. Een angststoornis tijdens het vliegen is niet prettig. Ik ben dan altijd zo blij als we weer landen en ik frisse lucht kan inademen (behalve toen die keer in China).

Angsten in de grote stad

Waar zijn er veel mensen? Juist, in de stad. Hoewel ik dol ben op het ontdekken van de stad, ben ik soms ook zó jaloers op andere reizigers die gewoon mensen aan durven te spreken. Of toch een klein en krakkemikkig tentje in stappen voor de beste local experience. Ik zou willen dat ik dat zonder aarzelen zou kunnen, maar nee… die letterlijke drempel durf ik moeilijk te nemen.

Maar hoe ga ik er dan mee om?

Ik heb mezelf altijd gezegd om dat soort spannende situaties niet uit de weg te gaan. Hoe eng het ook is, je helpt jezelf ermee en leert tenslotte ontzettend veel van de wereld en jouw kijk daarop. Onderschat dat niet! 10 jaar geleden had ik nooit durven dromen dat ik al heel wat reisjes gemaakt zou hebben. Gek genoeg wen je eraan. Jezelf blootstellen aan je angsten is het allerbeste wat je kunt doen. Geloof me, dan wordt je stapje voor stapje steeds beter.

Bij ieder angstig moment kun je jezelf afvragen. ‘Oké, wat is het ergste wat er kan gebeuren?‘.
Even een voorbeeld: een klein café inlopen met je angst om bekeken te worden en dan bedenken wat er kan gebeuren. Nou, niet zo veel. Of eerder: helemaal niks. Misschien is er geen plek, of is je eten niet lekker. Maar dat heeft allemaal niets te maken met jouw probleem om bekeken te worden. Dat zit allemaal in je hoofd.

ReizenReizen

Dus… wat is het ergste wat je kan gebeuren?

Door jezelf van te voren een beetje gerust te stellen over je angst om te reizen, is het fijn om alvast wat dingen op te zoeken. Van een onbekend vliegveld zoek ik soms de plattegrond op, zodat ik daar wat beter kan navigeren. (Er is niks mis met mijn coördinatievermogen, maar wél als ik angstig ben) Zoek op Google Maps het adres op van je hotel. Hoe je daar kunt komen met het openbaar vervoer. Schrijf het allemaal op papier of zet het in je notitieapp van je telefoon. Zoek notabene op waar de dichtsbijzijnde supermarkt of apotheek is, als dat jou rust geeft. Ik kan écht uren besteden aan vooronderzoek, en stiekem heb ik daar ook heel veel plezier van. Dus waarom zou je het niet doen?

Pssst, effe tussen ons. Je bent écht niet gek hoor. Enne, niemand hoeft dit te weten als je dat doet. Het gaat om jou: als het jou helpt… doen!

Nog een laatste tip

Bespreek jouw angst met je reisgezelschap, ze zullen je heus begrijpen. Samen durf je sowieso meer dan alleen, en met de juiste mensen om je heen wordt je ook nog eens positief beïnvloed. Dan vergeet je soms zelfs dat je normaal gezien bang zou zijn voor een bepaalde situatie.

Ga je angst om te reizen in geen geval uit de weg, want je komt ‘m toch altijd weer tegen. Of je nu wil of niet.

Lees ook; 3 x heel belangrijke tips voor de HSP reiziger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *