Ooit ben ik er geweest, als 8-jarige. Ik herinner me de aankomst op de parkeerplaats, waar de lakeien op je wachten. Dan mocht je de poorten betreden na dé Ooit-groet. Een diep krullende buiging was het. En veel meer weet ik niet, behalve de souvenirwinkel waar ik een stickervel kocht. En de grote reuzen tafel en stoel… oh en de grote waterspeeltuin. Samen met een oud medewerker ging ik opzoek naar de vervlogen tijden van het Land van Ooit.

Het verhaal van Land van Ooit

Het Land van Ooit opende zijn deuren in 1989 met voornamelijk een ridder thema en een zéér goed achterliggend verhaal. Want die was ijzersterk. Of beter gezegd: ridder Graniet, sterker kan niet! Het Land van Ooit werd geregeerd door graaf Wildebras en gravin Rondalia, waar de landsgrenzen werden bewaakt door de Reuzen Dan, Toen en Ooit. Ridder Graniet waarschuwde hen voor Stor de Bostor, die verderop in het diepe bos woonde. Hij betoverde hen, na een akkefietje, in twee wilde zwanen. Ook wel de Ooiters genoemd.

De hekken van het nu geheten ‘Poort van Heusden kun je nog altijd in vóór zonsondergang. Waar je nu je auto mag parkeren, was vroeger het Reuzenland. Heel veel zie je er niet meer van, maar als je weet waar je moet kijken… dán valt er toch nog veel te zien. Voordat we de grote boog van bladeren doorlopen, zien we een grote witte stip op de grond. Daar stond ooit (ha-ha) een bordje met daarop ‘Als u hier omhoog kijkt is hier de lucht het allerhoogst’. Omhoog kijken kun je nog altijd… en of de lucht daar het hoogste is? Dat weet Kloontje het Reuzenkind vast wel!

Zo lopen we door de lange boogpoort van bladeren en komen uit bij de achterkant van het kasteel. Over één van de herkenbare blauwe bruggetjes zien we twee zeer oude en grote bomen staan. En dat zijn niet zomaar bomen! De eerste boom, een Hollandse Linde is namelijk Oom Ben. Niet ver in zijn buurt staat Tante Agaath, een prachtige rode beuk. Ze bloost naar Oom Ben, want ze is een beetje verliefd. Dat blozen is wel te zien aan haar zachtrode bladeren.

het gesloten land van ooit ontdekken

Het roze kasteel

Daar is van de kleur in ieder geval niets meer van te zien, maar het is zéker herkenbaar. De gemeente Heusden is op dit moment bezig met het compleet restaureren van het kasteel. Zij brengen het weer terug naar de oude staat. Alle lagen roze, die ieder jaar een stukje feller werd geschilderd, zijn hiermee verdwenen. Als je voor het kasteel gaat en naar de linkerruimte op de eerste verdieping kijkt, dan zie je nog het behang van een toenmalige poster met Kloontje erop.

Een rondje over het landgoed

De ronde begint voor het roze kasteel, waar we over de lange laan wandelen. Aan de linkerkant komen we gelijk iets tofs tegen: allemaal soldaten in het water. Hier stond nog wel eens een Ooiter in het water te wachten op voorbijgangers. Op de foto zie je achterin ook een overkapping, vanuit daar kon je een rondje meerijden met een paardenkoets.

het gesloten land van ooit ontdekken

De mannen in het water. Langs de paden de troepsnoepers en het bos van Stor de Bostor. Je ziet dat dit een eeuwenoud pad is, met de klimop verstrengeld in de bomen. Rechts daarvan een grote grasweide, daar waar de arena was van de welbekende riddershows.

het gesloten land van ooit ontdekken
De beruchte troepsnoepers, aldus: prullenbak. Her en der vind je ze nog op het landgoed. Enorme ondergrondse containers… handig!


Aan het eind van deze laan gaan we rechts, waar we langs een vijver lopen. Overigens geen gewone vijver, het is namelijk in de vorm van een reuzentraan. Dit pad uitlopend kom je uit bij de hoofdingang van het park, waar nu een groot betonnen blok ligt. Daar liep je de Koningssael in en werd je verwelkomd door de Ooiters. Weer buiten aangekomen liep je onder de enorme slapende reus door en kwam je uit bij het ingangspad waar frietjes en souvenirs verkocht werden.

het gesloten land van ooit ontdekken


Niet van daar vandaan stond de ingang van de arena, waar je door een oude stadspoort liep. Deze poort is er nog steeds, hoewel overwoekerd door allerlei planten en gesierd door graffiti. Daar loop je langs en bewandel je een smal pad langs een sloot. Daar, na de heuvel, stak er een groot schip uit de grond waarvan je nog steeds wat resten ziet. Hier werden ook kleine shows gegeven. Nu komen we weer terug in de buurt van het kasteel maar lopen we links over de grote laan heen. Daar stonden de diverse tronen opgesteld van bekende Nederlanders die ieder jaar werden bekroond als baron of barones. In de sloot aan de andere kant van de laan, vaarden zo nu en dan een Ooiter nonchalant voorbij.

het gesloten land van ooit ontdekken


Tegenover het blauwe bruggetje zie je nog de overblijfselen van een andere show, het Raknest. Dit was de kleine arena, te zien aan de dijken én aan de doorgeknipte bekabeling in de lucht. Dan lopen we het blauwe bruggetje over, zien we de resten van enkele beelden en komen dan uit in Reuzenland. Daar kon je touwtrekken met een reus, varen in zwaantjes en springen in Kloontjes springparadijs. Wat ooit Reuzenland was, is nu het parkeerterrein om op het landgoed te komen.


Vanuit daar komen we terecht bij een grote zandheuvel waar vanaf de Donderbal vertrok. En Ooit gedacht aan Waterkracht, een grote waterspeeltuin. Ik kan me vooral de ruimte met drogers nog herinneren, toen mijn broertje in het water belandde. Zie hieronder de foto nét voor mn broertje te water ging, haha!

het gesloten land van ooit ontdekken

Ook de kriebels gekregen om eens een kijkje te gaan nemen bij het voormalige Land van Ooit? Dat kan gewoon! Stel je TomTom in op Kasteellaan 1 in Nieuwkuijk en volg de bordjes met Poort van Heusden. Dan zet je zo je auto bovenop Reuzenland…! Wel een beetje gek, he?!

Tot ooit!

Lees ook; Een nostalgische wandeling op oud Efteling gebied

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *