Nu we door de corona crisis als vrijetijdsuitjes niet veel meer kunnen dan wandelen en fietsen, besloten we dat dan maar te doen op oud Efteling grondgebied. Vlakbij Huis ter Heide in de Moer bevindt zich een geweldig natuurgebied waar zich vroeger het allereerste bungalowpark van de Efteling bevond. In 1960 werd het Kraanven geopend temidden van zandduinen en bebossing. Het moet een ware walhalla zijn geweest, waar helaas in 1985 alweer een eind aan kwam. Vrij kort daarna werd alles gesloopt en werd het hele terrein aan natuurmonumenten gegeven. De Efteling had plannen voor de wereld van de Efteling net wat dichterbij het park. In 2009 werd vakantiepark Bosrijk geopend, op loopafstand van het park.

En zo zochten we, met een heel oud boekje uit 1962, nog naar sporen van bungalowpark het Kraanven.

wandelen in noord brabant

De wandelroute

Langs een klein kapbos lopen we langs de bosrand en het Huis ter Heide dieper het bos in. Op den duur, na zo’n 25 minuten wandelen zien we een klein poortje. En vanaf dat poortje loop je op oud Efteling gebied. Je ziet er zandbergen en bomen die diep in die zandduinen zijn geworteld en zodra we daar tussen lopen, zien we de kleine vlakke grasplekken waar telkens een bungalow zou hebben gestaan. Het waren er zo’n 40, wat echt heel klein is vergeleken met het 200-tal overnachtingsmogelijkheden in Efteling Bosrijk nu.

wandelen in noord brabant efteling
Je loopt vlak langs hét Huis ter Heide, om daarna diep het bos in te gaan.

We struinen rond over het terrein, denkende aan wat hier zo’n 40 jaar geleden allemaal voor plezier was. Een zwembad, tennisbaan en een trapveldje… ruisende bomen en verder complete rust. Die rust is misschien nog het enige wat hetzelfde is. We volgden het pad verder richting de officiële ingang van het park, waar we nog kleine sporen van ontdekken. Een stuk ijzer in de grond, wat van de poort was. En her en der nog bakstenen van de gelegde paden. Volgens Natuurmonumenten zou je er zelfs aangelegde rododendrons kunnen vinden, maar na héél goed zoeken vonden we die niet. Wél een echte grote bonte specht die met zijn snavel in het hout timmerde. WOW!

wandelen in noord brabant efteling

We struinden wat rond, zagen waar de paden zouden hebben gelopen en die er nu niet meer zijn. Met de oude plattegrond van het park konden we zo alles aanwijzen. Bij de witte pijl onderin vonden we restanten van de poort en bakstenen en opvallende bomenrijen, strak naast elkaar. De grote grasweides van de speelweide en de tennisbaan zijn ook duidelijk herkenbaar. Vanaf het bospad bovenin kom je het park binnen, en zie je de vlaktes van de bungalows nog liggen.

Deze wandeling ook maken? Download dan de app van Natuurmonumenten voor deze wandeling (Landgoed Huis ter Heide, 5,4 km) en neem ook zeker de oude kaart van het Kraanven mee!

wandelen in Noord brabant efteling
De plattegrond van het Kraanven.

Lees ook: Deze Efteling snacks móet je deze zomer écht proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *