Als ik weer op pad ga naar het buitenland en vertel dat ik geen koffers hoef inchecken dan is de reactie vrijwel altijd ‘Hoe doe je dat dan?! Kun jij echt reizen met alleen handbagage?‘ Jup. Echt waar. Het kan echt!

Wanneer je alleen met je kleine handbagage op reis gaat dan heb je, zoals je misschien begrijpt, best een uitdaging. Want die handbagage mag maximaal 56 cm hoog, 45 cm breed en 25 cm diep zijn! Dat komt neer op een rugzak of (in sommige gevallen) een rolkoffertje. Check de specifieke maatvoering natuurlijk even voor vertrek, want je wilt niet op onverwachte kosten worden gejaagd.

Maar dan heb je de challenge, wat neem je dan mee? En vooral: wat laat je allemaal thuis, want dat is een hoop. Klinkt het jou ook herkenbaar in de oren dat je bij het inpakken altijd denkt ‘Oh… dit moet ook mee. En dit is ook wel handig!’ en dat je vervolgens tijdens je hele vakantie die spullen niet of nauwelijks aanraakt? Hoe leuk het ook is om elke dag een compleet nieuwe outfit aan te trekken, en voor alle 5 de dagen vijf paar schoenen mee te nemen. Handig is het niet, en al helemaal niet nodig!

Al dat gesjouw is helemaal niet prettig, maar het aller ergst is nog wel als je hotelkamer langzaam verandert in een enorme vuilnisbelt van hoopjes kleding en schoenen. Been there, done that. Echt niet leuk. (Ook niet voor je reisgezelschap!)

Vaak vraag je jezelf dan verwijtend af ‘Waarom moest dit allemaal mee?!’

Gelukkig door te reizen
Vrij als een vogel met alleen je rugzak!

Voordat we beginnen…

Voordat je kunt gaan beginnen met inpakken, heb je eerst speciale packing cubes nodig. Dit zijn super handige (en leuke) zakken met een rits die je lekker vol kan proppen. Zo blijft het lekker compact en blijft je tas uiteindelijk fijn georganiseerd. Maar… waar shop je nou die packing cubes? Je vindt ze bijvoorbeeld bij Bol.com.

Terwijl je wacht op je bestelling…

Ondertussen maken we een lijstje met alles wat je moet meenemen. Zo kun je namelijk ook beslissen wat je écht nodig hebt en wat toch wel thuis kan blijven. Dit is soms lastig om te beslissen. Ik denk altijd ‘De helft wat je inpakt gebruik je anders toch niet‘. Ben ik een week weg, dan kan ik vast dat leuke jurkje en spijkerbroek twee keer dragen. Zo heb je al vier dagen aan kleding. Shirtjes zijn ook mijn favoriet, want die rollen lekker klein op. De outfit die het grootst is om in te pakken kun je aantrekken in het vliegtuig. Handig toch?!

Keuzes, keuzes…

Het is dus soms best wel even streng zijn voor jezelf. Dit neem ik mee… en dit niet! Verbeeld jezelf al op locatie van bestemming: gebruik ik dit? Heb ik dat dan wel nodig?! Bovendien kun je nog altijd ter plekke iets kopen als je het tóch nodig hebt. Vaak kies ik ervoor om outfits samen te stellen, waarvan ik de broek of het rokje kan matchen met andere shirts. Ik ben niet zo’n mode-held en Pinterest helpt me met leuke setjes. Het is best fijn om ook níét voor aap te lopen, toch?!

reizen met alleen handbagage
Rrrrrollen maar…! 2 broeken, 2 jurkjes, 3 t-shirts.

Inpakken maar!

Je packing cubes binnen? Top! Dan gaan we inpakken!

Begin met het oprollen van al je kleding. Broeken, shirts en jurkjes kunnen bij elkaar in een van de grote zakken. Ondergoed en sokken samen in één kleine zak. Voor elke dag een paar met één extra is altijd wel handig. Zorg dat in een van de kleine zakken je ondergoed en sokken komen. Enne, rollen die handel! Als je je kleding rolt past er namelijk het meest in. Bovendien zorgt het ervoor dat het minder zal kreukelen. Win – win, dus 🙂

reizen met alleen handbagage

Het volgende zakje is voor je toiletartikelen. En onthoud: neem alleen mee wat je écht gaat gebruiken. Grote flacons zijn niet echt super onhandig, dus vul eventueel kleine potjes met je dag/nachtcrème en andere producten.
Koop mini versies van tandpasta, deodorant en crème. Rituals heeft bijvoorbeeld een hele reislijn te koop, die ik graag gebruik op reis.
Als shampoo neem ik altijd een shampoo bar mee van bijvoorbeeld Lush of ShampooBars.

reizen met alleen handbagage

Er gaat meer in dan je denkt!

Zo zie je, zo’n grote koffer heb je helemaal niet nodig. Op bovenstaande foto zit kleding voor een midweek; 2 jurkjes, 2 broeken en 3 shirts. Zelfs een extra paar schoenen en onderin de tas zitten alle toiletartikelen.

Maar vergeet het belangrijkste niet… je paspoort!


Lees ook: 3 x creatief om je reizen nooit meer te vergeten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *