Ik val maar gelijk met de deur in huis: dit is niet leuk. Zeer verdrietig zelfs, om te bezoeken. Maar wél geeft het een goed beeld hoe het nu echt was. Ik ben heel blij dat we Auschwitz bezocht hebben, maar het heeft nog dagen (misschien zelfs weken) in mijn hoofd gespookt.

Heb je een citytrip naar Krakau gepland, dan is een bezoek aan dit concentratiekamp een echte must. Een goede voorbereiding is wel belangrijk, zodat je niet over de toeristen heen struikelt of niets te weten komt.

Vervoer naar Auschwitz

Er zijn meerdere wegen om naar Auschwitz te komen, maar de makkelijkste en goedkoopste is die met de bus. Vanaf het centraal station in Krakau (Rynek Glowny) kun je vanaf het busstation in één ruk naar Auschwitz. Een ticket bestellen doe je het beste van tevoren via deze website. Je krijgt dan ook nog eens extra korting en je hoeft ter plekke niet te zoeken! Je koopt deze tickets voor een bepaald tijdstip voor heen én terug, zorg dus dat je ook echt op tijd bij de bushalte bent.

De bus kun je vinden op de 1e verdieping van het busstation, bij perron…

Tickets voor je bezoek

Je kunt Auschwitz op twee manieren bezoeken: met een gids of, wat wij deden, zonder gids. En poeh, daar waren we héél blij mee. Voor beide opties reserveer je via de website van Auschwitz een tijdslot voor jouw bezoek. Dit is gratis én verplicht, zonder reservering kom je níét binnen!

Goed om te weten!

Alleen tot 9 uur kun je binnenkomen bij Auschwitz als je het zonder wil ontdekken. De rest van de dag kun je alleen naar binnen met een gids. Zorg dat je er dus ‘s morgens vroeg al bent, want hoe lang je blijft… dat maakt dan weer niet uit.
Om half 7 ‘s morgens zaten we in de bus en om half 8 stonden we voor Auschwitz, terwijl nét het winterse zonnetje tevoorschijn kwam.
We gingen door een grondige rugzakkencheck en detectiepoorten en kwamen erachter dat je géén rugzak mag meenemen. Heb je hem bijvoorbeeld nodig voor medicijnen, dan mag het wel. Zo konden wij gelukkig toch onze boterhammen en drinken (en m’n medicijnen die ik niet nodig had) mee naar binnen nemen.

tips voor je bezoek aan Auschwitz

Auschwitz

Het kamp Auschwitz is bekend van de grote woorden arbeid macht frei waar je snel bij binnenkomst terecht komt. Het vele prikkeldraad en het grint liet ons met kippenvel langs de gebouwen lopen. Bij veel van die gebouwen kun je naar binnen, met elk een ander specifiek onderwerp. Je vindt er foto’s, objecten en verhalen van overlevers. Er was ook een gebouw gewijd aan de Nederlandse kampgevangenen, wat zeker ook een bezoek waard is.

Dankzij het informatieboekje, die we bij de ingang kochten, kwamen we alles te weten over de diverse zalen en gebeurtenissen. Zo konden we alles doen om ons eigen tempo, want het is allemaal al heftig genoeg. Vaak zagen we hele groepen mensen voorbij komen, die niet even stil konden staan om foto’s te maken of gewoon even te kijken. Het was vroeg, maar we waren ontzettend blij met onze keuze.

tips voor je bezoek aan Auschwitz


Wat dat betreft ben ik zo’n emotioneel persoon, dat ik bij aankomst bij de zogeheten dodenmuur, en bij het aanzicht van bossen bloemen wel een traantje moest laten. Huilen doe ik sowieso snel (ik kan er niks aan doen!) maar door de algehele entourage en het aanzicht van foto’s van uitgemergelde mensen, de galgen en gaskamers kon ik me even niet meer inhouden.

Hoe raar het ook was, we namen even plaats op een bankje voor een boterham. Met in onze ruggen alleen maar prikkeldraad en een bord met Halt! Stój en een doodshoofd. Brrr…

We hebben het tóch uitgehouden tot het middaguur, waar we Auschwitz verlieten en onszelf trakteerde op een warme lunch bij het naastgelegen cafétje.

De vele modderige wegen tussen het prikkeldraad.

Birkenau

Kamp Birkenau ligt op nog geen twee kilometer afstand van Auschwitz en is ook gratis te bezoeken. Vanaf de bushalte kun je daar gratis met een pendelbus mee, die je in nog geen 4 minuten naar het kamp brengt.
Dus namen we na de lunch de bus, en liepen over de vrij kale vlakte langs de barakken. Ook stond daar het welbekende gebouw van het eindstation van het treintransport. Indrukwekkend was het zeker. We liepen het hele terrein af, en zagen de ingestorte gaskamers. De Duitsers hebben nog geprobeerd deze te vernietigen, omdat dit bewijs zou zijn van hun gruwelijke daden. Daar bovenop vonden we het monument voor alle slachtoffers met grote blauw-witte vlaggen, de kleuren van de kleding van de gevangene.

tips voor je bezoek aan Auschwitz
Birkenau

We konden achter het monument nog helemaal doorlopen naar de bosrand, wat we ook deden. Daar was het een stuk rustiger en kwamen we geen enkele toerist meer tegen. We wandelden rustig over het terrein toen we een hele kudde reeën zagen grazen tussen het prikkeldraad. Dat was een geweldig ‘mooi’ en rustgevend beeld. Tegen de tijd dat we weer terug waren wij de ingang, waren we al zo’n 7 uur in de weer in beide kampen. Veel langer dan we dachten!

We waren wel vreselijk moe van alle indrukken en namen tijdens de busreis terug naar Krakau een goede powernap. We waren behoorlijk ontdaan van alles wat we hadden gezien, maar ook heel blij dat we het eens gezien hadden. Het was tijd voor een lekker drankje (Wodka, natuurlijk… Polen hė?!) en goed voedsel!

Lees ook: Op goedkope citytrip naar Krakau!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *