Onze laatste dag in Malta, en tevens de dag dat we een groot avontuur aangaan. Gisteren gingen we mee met de hop-on-hop-off bus maar vandaag reserveerden we een Jeep tour met een gids. We konden dan alles wat we nog wilden zien bekijken.

Je moet je voorstellen dat Malta écht een heel klein eiland is, binnen een half uur rijd je namelijk van de ene naar de andere kant. Eigenlijk is dit dus een perfecte bestemming voor een korte trip, ook omdat het helemaal niet lang vliegen is. (Lees: 3 uurtjes)

tips voor malta reis

Bij het instappen in de krakkemikkige Jeep begon de hilariteit al, want samen met 3 Koreaanse dames krijgen we een privé tour van Jo. “You my wife” zei – ie tegen Liza. En “You my girlfriend” was het tegen mij. Plezier gegarandeerd met deze man!
Met flink plankgas rijd- ie ons over de heuveltjes, langs het blauwe water en de overweldigende kliffen.
De eerste stop is bij Popeye Village, een filmset uit de jaren 80 voor de film (hoe kan het ook anders) Popeye. Onze Koreaanse medereizigsters maken mooie selfies terwijl wij kijken hoe er in het heldere water gedoken wordt. “Let’s go!” word er dan geroepen, en we stappen weer in.

We zitten in de ‘achterbak’ van de Jeep, wat, op het dak na, helemaal open is. Met de warmte is het zo wel super goed te doen, maar we moeten wel goed uitkijken. Bij iedere trap op het gas vliegen we bijna de bak uit, maar dat mogen we wel onder het kopje ‘avontuur’ stoppen, toch? Een achtbaanritje in Disneyland is er niets bij!

We hebben een korte stop bij de Dingli Cliffs, waar je zelfs een hele oude auto in het ravijn ziet liggen. Én waar prachtige rotspartijen te vinden zijn.

tips voor malta reis
Een korte stop bij de Dingli Cliffs met onze Jeep.

De volgende stop is geweldig mooi en tegelijk ook één grote toeristische lokker: de Blue Grotto. Het is een rotsformatie met diverse grotten waar je met een klein oud vissersbootje naartoe kunt varen. We willen twee kaartjes kopen (€8,- per stuk) maar bedenken ons dan dat al het cash geld op is. Maar voordat we uberhaupt weg willen lopen stopt onze Jo ons een briefje van 20 toe. Wat een lieverd, die taxichauffeur! Bij het instappen van het bootje krijgen we een zeer oncharmant reddingsvest aan, en vertrekken we luid brullend richting de rotswanden. Oh, wat is het mooi! Vooral het helderblauwe water en het witte zand op de bodem is overweldigend, het schijnt vooral mooi te zijn in de ochtend. (Tip, tip, tip!)

tips voor de blue grotto malta
tips voor de blue grotto malta
tips voor de blue grotto malta
tips voor de blue grotto malta
DSC_3907
tips voor de blue grotto malta
tips voor de blue grotto malta
previous arrow
next arrow

We zijn een beetje wiebelig in de benen na 20 minuten varen maar daar merken we weinig van als we onze lunch voorgeschoteld krijgen. Wederom een Ftira met tonijn, kappertjes en olijven maar ook een heerlijke anti pasta met pesto’s en tapenade en heerlijk brood. Met volle buikjes duiken we weer de achterbak in van de Jeep en laten we ons rijden naar het vissersdorpje Marsaxlokk. Er is net een markt gaande en dus struinen we langs de tafelkleden en diverse soorten nougat langs de kraampjes. Bij koffietent Costa kopen we een lekkere frappuccino om af te koelen en zien dan de brede armen van Jo zwaaien dat we weer in moeten stappen.

Marsaxlok zien in malta
Marsaxlok zien in malta
Marsaxlok zien in malta
Marsaxlok zien in malta
Marsaxlok zien in malta
678adc0e-cbf2-4c16-9f83-d24b0b004d10
c6142222-7d0f-4bd0-b30f-0e2eb42fe30b
e799ee54-9081-43c6-95f8-333d532f7659
previous arrow
next arrow

Het laatste stuk terug naar Sliema duurt ons net iets te lang vanwege de files en de warmte, maar ach. Bij terugkomst kopen we voor de allerlaatste keer een retourtje met de veerboot naar Valletta. Elke avond was het vaste prik om aan de overkant ergens gezellig wat te eten en nog wat te slenteren door de vesting, zo ook vandaag. We genieten van het uitzicht en de wegzakkende zon en lachen ons helemaal rot om bepaald volk op de boot. Chinese meiden in dezelfde jute-zak-jurk (twinning = winning) en ook de volgespoten botox lippen van een mevrouw doet ons doen proesten. Geweldig!

Het zwaarste aan Valletta vinden we nog steeds al het klimmen en dalen van de stad. Vooral dé stijle trap is een uitdaging, maar stiekem toch ook heel erg leuk. Bovenop de trap staat een brievenbus, zodat als je boven bent je je familie even kan inlichten met “Ik heb zojuist een trap van 50 meter belopen, goed hè“. Het zweet gutst over onze ruggen, want hé, het is nog steeds 30 graden. Maar gelukkig vinden we snel een gezellig restaurantje waar er live muziek wordt gespeeld. We bestellen een Maltees stoofpotje en risotto én de grootste fles spa rood die er bestaat.

tips voor valletta malta
tips voor valletta malta
tips voor valletta malta
tips voor valletta malta
previous arrow
next arrow

Terug bij de boot aangekomen, bleek het dat we drie kwartier te vroeg zijn. Zo raken we aan de praat met twee oude dames uit Australië, die hier maarliefst 3 weken zijn. Dat vinden wij nogal bijzonder, want in 2,5 dag hebben wij voor ons gevoel alles gezien. En terug in het hotel pakken we dan ook met een voldoen gevoel onze rugzakken weer in en zetten de wekker om 4:00 uur. Einde Malta avontuur, maar het was fantastisch mooi!

Lees ook: Reisverhaal / Magisch Mooi Malta (1/3)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *