We komen vroeg uit de veren vandaag, want we willen zoveel mogelijk doen in één dag. Bij het ontbijtbuffet smullen we van gezoete croissants, jus d’orange en typisch Maltees gebak en stappen dan de warme zomerzon tegemoet. Overal op de boulevard in Sliema staan er kraampjes die hun toeristische activiteiten promoten. Je kunt er waterskien, een privé boten en auto’s huren én onmisbaar in dit plaatje: tickets voor de hop-on-hop-off bussen.

We kopen bij een Australische dame een goedkoper dagticket dan normaal, alleen maar omdat ze mijn rugzak met vlaggen-badges zo leuk vind. Dat is mooi meegenomen, ookal is hetcompleet tegen onze principes in om in te stappen in zo’n touristen-ding. Wie wil er nou in een overvolle bus vol zwetende toeristen zitten? WIJ!
We slaan water in bij de supermarkt en stappen de klassiek rode bus in om een plaatsje te nemen op het dak. Goed uitzicht, check. Zonnebrand, check. Camera, check.
Stiekem genieten we er nog van ook! (Tja… sorry)

tips voor malta
St. Pauls Cathedral uit 1700

We rijden door de vesting van Valletta en rijden dan over de plattelandswegen naar de voormalige hoofdstad van Malta: Mdina. Het is een middeleeuwse stad omringd door een stadspoort. Het lijkt een beetje op mijn eigen woonplaats Heusden, maar dan met een tropisch klimaat én veel zandkleurige tinten. De kathedraal is echter écht iets Maltees en ziet er geweldig uit.

We belandden vervolgens bij een café Pallazzo Costanzo een binnentuin om onze knorrende maagjes te voorzien van wat lekkers. Niet lang na het bestellen stond de tafel vol met ice coffee, smoothies en een Ftira. Dat is een rond brood met tonijn, kappertjes en olijven. Potverdorie, wat een smulfestijn!

Langs de emaille straatnaambordjes en lange rozentakken lopen we terug naar de bushalte en stappen in om nog meer te gaan bekijken. Helaas wordt het niet beter dan we al gezien hadden. Hoewel de uitzichten in de bus wel fantastisch zijn en we ondertussen ook nog eens bruin worden op het dek van de bus. We rijden langs het Renesse van Malta, St. Julians. Daar rijden we het liefst zo snel mogelijk weer uit. Het staat er volgebouwd met all inclusive resorts, er zijn héél veel Engelsen en de weinige strandjes die er zijn liggen helemaal vol. Na een paar uur in (of eerder óp) de bus zijn we weer terug bij af en konden we eindelijk doen waar we de hele middag al naar uit hebben gekeken: bubble tea!
We bestellen een vanille melk thee bij GOG Bubble tea Malta met bubbles van lychee, kokos en chocolade. Heel cheesy: maar we tellen af tot we samen tegelijk een slok nemen en kijken elkaar dan aan. DIT IS GEWELDIG! Bij een klein supermarktje scoren we een zakje chips en duiken dan héél even de hotelkamer in voor een powernap.

Valletta in Malta
Valletta’s waterfront

Tegen de avond, wanneer de zon begint te zakken, nemen we de boot weer naar Valletta. We hadden een plaatsje gereserveerd bij Cockney’s, op het terras aan het water. Een betere plek in Valletta is er niet en we besluiten dan dan ook groots te vieren met een fles prosecco. Decadent smul ik van een specialiteit: pasta met Maltezerse worst, lokale geitenkaas en champignons.

Door de donkere steegjes lopen we dan weer terug naar de boot, ondertussen dagelijkse kost. Terug in de hotelkamer gaan de pyjama’s aan, vullen we onze insta-story met de mooiste foto’s en duiken we onder de wol. Morgen nog een dag!

Lees ook: Reisverhaal / Magisch Mooi Malta (1/3)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *