Voor mij zit geluk verscholen in hele kleine hoekjes. Vaak zijn het juist niet de dingen die op je bucketlist staan, maar de momenten daar omheen. Kasteel Neuschwanstein stond bijvoorbeeld al jaren op mijn lijstje en toen ik daar daadwerkelijk was, schrok ik van het aantal toeristen. Dezelfde avond waren we aan het kaarten toen de zon achter de bergen zakte, dat was een veel mooier moment.

Zo heeft ook ieder land zijn charme en zul je zien dat elke cultuur anders omgaat met de dagelijkse beslommeringen. Je beleeft het, waar je ook gaat, weer anders dan je al gezien hebt. En dat zorgt voor een enorm brede blik op het leven en wordt je met elke reis weer een stapje wijzer. En dat is nou precies de reden waarom ik altijd een reis gepland heb staan!

Van heel veel landen heb ik echt geweldige inzichten gekregen, en die deel ik graag met jou! (En natuurlijk ook omdat je deze landen gewoon echt eens moet bezoeken :D)

Woestijn marokko
Spring als je het zand te warm vindt!

Mindfullness in Marokko

De zon ging onder achter de zandduinen, we zaten met onze tenen in het zand. We genoten van het gezelschap die uit alle werelddelen naar de Sahara kwam om dit ook te aanschouwen. Een geweldig kippenvel moment was dat. Slapen in de Sahara was voor mij één van dé mindfulness ervaringen in Marokko.

Op de reis er naartoe hadden wij een gids die een vrij simpel bestaan leed. Hij zorgde voor z’n dieren, moest daarvoor vroeg opstaan, enorm veel kilometers lopen en genoot van het gezelschap met zijn familie. ‘Dat is pas echt geluk‘ zei -ie. Niet continue op die telefoon zitten en werk doen waar je niet blij van wordt. ‘Geld speelt geen rol als je geen geluk vindt‘. Zijn levenswijze heeft me enorm geïnspireerd.

tokyo vakantie
Lunchende kinderen in Japan. Dit is toch geweldig?!

Mijn ikigai zoeken in Japan

Ikigai, zeg je? Jup. Het is volgens de Japanners dé methode om een lang en gelukkig leven te lijden. Ze leven vrij simpel en wonen klein en hechten geen waarde aan materialistische zaken. Dat is bijvoorbeeld goed te zien aan de merchandise in Tokyo Disneyland, ze verkochten er alleen praktische dingen zoals wc-borstels (Ja, echt waar…), tissuedozen en sokken.

Wij zagen hun simpele manier van genieten en deden met ze mee, wát hebben we genoten. Het klinkt misschien gek, maar de bevolking begaf zich naar de plaatselijke Media Markt en installeerden zich in één van de massagestoelen. Niemand die er wat van zegt dat men daar lag te lezen met sloffen aan, dus deden wij dat ook. We lagen uren in die stoelen en hadden de grootste lol. Hoe simpel kan het zijn?!

Wat ik zelf ook geweldig vond aan de Japanners, is dat ze nauwelijks klagen. Ze gaan gewoon mee met de flow. Lange wachtrijen? Maakt niks uit, rustig aan. Daar kunnen wij Hollanders nog best wel wat van leren!

vakantie in smaland zweden

Zen in Zweden

Heb je tijd nodig om even helemaal te ontstressen, dan moet je echt naar Zweden. Complete rust, slapen in rode huisjes, bosaardbeien plukken en zwemmen in verlaten meren.

De Zweden pakken het allemaal op het gemakje
aan en nemen een lange middagpauze genaamd Fika. Even helemaal niks doen met een bak sterke koffie en een ‘kanelbullar‘. Het gaat niet om steeds meer willen maar dealen met wat je hebt. En ligt er een enorm pak sneeuw? Dan trekken ze warme kleding aan. Daar zeg je niet tegen je buurman ‘Wat een hondenweer, hè?‘.

mindfullness op reis
Zet de bloemetjes buiten (of binnen) en bak een taart!

Kijk goed om je heen

We weten allemaal vast wel hoe snel die reis, waar we zo naar uitkeken, voorbij gaat. Het is goed om af en toe stil te staan bij wáár je precies bent en wat er om je heen gebeurt. Zo kerf je alles in je geheugen en geniet je volop.
Dan pas zie je hoe het land en zijn bevolking omgaat met alles wat er op hun af komt.


Van welk land werd jij écht gelukkig?

Lees ook: 7 x mindful tijdens je reizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *