Ik was echt verbaasd van de geweldige natuur in Beieren, die zag ik niet aankomen. Wel had ik nog even op Pinterest gesnuffeld voordat we gingen, en vond daar een mooie kloof in Garmisch Partenkirchen. En mooi was het! Overweldigend zelfs. Je kunt in dit gebied je absolute wandel-hart ophalen, want overal waar je kijkt zijn wandelroutes. Veel voor erg ervaren wandelaars, langs gletsjers en steile rotswanden. Maar ook voor de minder ervaren (ik) was het een goed toeven. De mooiste wandelingen in Beieren die ik heb gedaan, deel ik graag met jou. Want, geloof me, deze routes mag je écht niet missen!

De Partnachklamm

Dit was verreweg de makkelijkste bereikbare kloof in de regio en daardoor, natuurlijk, ook het meest toeristisch. Maar, wow, wat is -ie mooi! Blauw ijswater die met woeste snelheid door de geul raast. Prachtig gewoon. Een vest is geen overbodige luxe, want ook al is het hartje zomer, het kan toch best fris zijn. Daarnaast spettert er ook continue gletsjerwater de rotsen af, zo jouw nek in!

De Partnachklamm bevindt zich aan de rand van Garmisch Partenkirchen, parkeren kun je hier. Vanwege de coronamaatregelen is de gorge slechts van één kant te bereiken, waardoor je bovenlangs over de berg terug zal moeten wandelen. Dat is aanzienlijk langer (zo’n 2 uur) dan alleen de gorge, maar wel heel mooi! Bovendien kun je met de luxe stoeltjeslift de Eckbauerbahn weer terug naar beneden. (Om gelijk nog even te rodelen bij de Sommerrodelbahn)

De Höllentalklamm

Het thema van deze klamm is KLIMMEN! Holy moly. We klommen zo’n twee uur door de koele schaduw van de bossen zo’n om bij de entree van de Höllentalklamm aan te komen. Er zit een klein cafétje met een geweldig uitzicht over de bergen. Hier betaalden we €5,00 om binnen te komen en zien we de spectaculaire kloof. Hij is niet te vergelijken met de Partnachklamm omdat deze veel hoger ligt. De route door de spekgladde rotsen is veel meer advanced dan we gewend zijn, maar het is echt ge-wel-dig.

höllental wandelen

We klimmen door de uitgehakte grotten en zien zelfs nog een enorme berg sneeuw die over het water hangt. Na ruim een uur klauteren komen we uit de smalle rotsen en picknicken we op de rotsen. ‘Even met mijn voeten in het water‘ dacht ik. Nou, zo koud dat het pijn doet!

We zetten onze tocht nog verder voort naar boven, waar een mooi uitzichtpunt is over de Zugspitze. En daarna weer helemaal terug naar beneden. Wie denkt dat naar beneden lopen makkelijker is, moet zijn rug en kuiten eens voelen na een half uur flink dalen. Au.

höllental wandelen
Het water dendert naar beneden, zowel in de rivier als op onze hoofden.

De Barbarasteig

Dit was een speciale wandeling samen met mijn neef Marco en nichtje en neefje, die al 10 jaar in Grainau wonen. Zij zijn de wandel-experts en rennen de bergen op en af. Voor ons dus een stevige wandeling, voor hun een peulenschilletje.
We nemen de open stoeltjeslift Marienberg in Biberwier en lopen langzaam dalend langs steile hellingen, gletsjers en morenen.
Bij de grootste gletsjers is het maar de vraag of hij veilig is, want als we uitglijden dan is het einde verhaal. We besluiten het dan ook niet te doen, want zelfs ervaren wandelaars hebben er moeite mee. Al was het wel gaaf om te zien!

wandelen beieren
Iedereen loopt er met skistokken, dus dan ik ook. Dat scheelt een hoop!

De weg naar beneden is geweldig mooi, maar het is wel oppassen geblazen! Ook hier is er een rodelbaan naar beneden, dus het laatste stuk sjezen we met 35 km/u naar ons startpunt van een paar uur geleden. Het is de langste rodelbaan van Tirol, en daarom dus een absolute aanrader!

Nichtje Sophie loopt deze route op d’r sokken!

Ga ze alledrie wandelen als je in de buurt bent, je zult er geen spijt van hebben! Hooguit spierpijn 😉

Lees ook; zo word je bezoek aan slot Neuschwanstein een succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *