Onze vliegtickets naar Shanghai waren geboekt, evenals het hotel. Wij waren er helemaal klaar voor. ‘Dat visum was niet nodig, toch?‘ zei Maikel nog. Nee, schudde ik en daarmee was het af. Bij nader inzien moest het wél en moesten we binnen twee weken de boel gereed maken voor een visum. Pech.
Onze paspoorten stuurden we aangetekend naar de Chinese Ambassade en rekenden we even later iets meer dan €170,- af. Ouch. Dat hadden we ook een meerdere dagenkaart voor ons bezoek aan Shanghai Disneyland van kunnen kopen.


Voor mij was dit redelijk stressvol en dat gun ik niemand! Daarom de beste tips om géén visum te hoeven aanvragen voor China. En als je dat wel moet, dan leg ik je dat ook uit!

1. De visum regel in China, wel of geen visum?

Heb je een reis gepland naar China en bezoek je geen andere landen, dan zul je een visum aan moeten vragen bij de Chinese ambassade.
Er zijn tal van bedrijven die aanbieden jouw visum voor je aan te vragen. Maar pas op, bovenop die €170,- komt er natuurlijk nóg een bedrag die je aan hen betaald. Niet doen, dus!

Hoe je dat nu zelf moet doen, dat is vrij simpel.

visum nodig voor china

2. Visum-vrij naar China?!

In China mag je maximaal 144 uur vertoeven, dat komt neer op zo’n 6 dagen. En er is maar één vereiste: als je maar op doorgaat gaat en niet teruggaat van waar je vandaan komt. Dus een vlucht van Schiphol naar Shanghai en terug naar Schiphol gaat hem niet worden.

3. Ga op doorreis!

Het magische woord is: doorreis! Bijvoorbeeld: Amsterdam – Shanghai – Tokyo – Amsterdam. Als, 1: jouw vlucht vanuit China maar buiten, tja, China is en 2: niet de bestemming is van herkomst. (Pluspunt: Hong Kong telt ook als buiten China). Op die manier kun je de dure kosten van een visum vermijden, hoe handig!

4. Wat je niet mag vergeten

Je hebt de regel van een visum in China omzeild, maar daar heb je wel iets voor nodig. Bij aankomst in China willen ze namelijk graag weten waar je verblijft, en wat je volgende vlucht is. Zorg dus voor een kopietje van beide! Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

5. De kleine lettertjes van visumvrij reizen

Zorg dat je paspoort nog minstens 3 maanden geldig is! Bovendien hanteert China een nogal vreemde regel. Mocht je namelijk in Egypte zijn geweest en daarvan een stempel hebben in je paspoort, dan kom je China niet in. Ai…

6. Visum aanvragen, hier vraag je ‘m aan

Een visum aanvragen is geen gemakje, maar met de juiste stappen kun je het prima zeg. In combinatie met een beetje concentratie 😉 Je kunt je visum aanvragen bij de Chinese Via Application Service, waar je het online formulier helemaal kunt invullen.
Een werkgeversverklaring, maar dat moet wel voldoen aan de volgende eisen.

7. Werkgeversverklaring

Daarnaast hebben ze, vraag me niet waarom, een werkgeversverklaring nodig. En die moet ook nog eens voldoen aan de meest gedetailleerde zaken als;

  • Het moet geprint op bedrijfspapier
  • De gehele tekst moet in het engels
  • Duidelijke contactgegevens en handtekening van leidinggevende

8. Travel intenerary

Je hoort het al, er komt echt een boel bij kijken. Wij hadden het hele bureau vol liggen met documenten, paspoorten, kopietjes en… een persoonlijk reisplan. Want ook dat hebben ze nodig voor je visum-aanvraag.
De zogeheten travel intenerary moet je persoonlijk uittypen met een programma van jouw reis. Plekken die je gaat bezoeken, wanneer je landt en wanneer je weer teruggaat.

Om het jou wat makkelijker te maken kun je hieronder de travel intenerary downloaden, zodat je hem zelf makkelijk kunt aanpakken voor jouw trip!

Als het goed is ben je nu helemaal klaar voor jouw reis naar China!

Lees ook: De Disney Bucketlist – Shanghai Disneyland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *