Het wordt steeds hipper: alleen op reis gaan. Toch zijn er nog velen die iedere keer weer een reisbuddy zoeken om mee op sleeptouw te nemen. En daar is niks mis mee, want dat is natuurlijk ook heel gezellig. Máár: in je uppie ergens bivakeren zonder rekening te hoeven houden met anderen is weer hele andere koek. Hele lékkere andere koek.
Ik deed het ook eens. Ik stapte in mijn autootje na een ochtend werken en reed zo ver als ik kon richting Zuid-Frankrijk. En toen ik moe was stopte ik bij een simpel hotelletje waar de dame bij de receptie vroeg ‘Deux personnes?‘. (Dat is dus twee personen in het Frans voor de duidelijkheid!) Hoewel het even wennen was, en al helemaal toen ik ‘s morgens alleen bij het ontbijt zat, voelde het enorm vrij. Ook ik moest die spreekwoordelijke brug wel even oversteken. Zodra ik inzag hoe fijn het was, smaakte dat naar meer.

1. Even doen wat jij zelf wilt!

Er is namelijk niemand die iets van je vraagt, je kunt doen wat je wilt. Wil je uitslapen? Prima. Heel vroeg naar bed? Lekker doen! En wil je toch een beetje gezelligheid, je raakt heel gauw aan de praat met andere mensen als je alleen bent. Echt waar, trust me!

2. Nieuwe mensen leren kennen

Wanneer je alleen weg bent, kijk je veel vaker om je heen. En hoe eng het nu ook klinkt, maar als automatische piloot kom je heel gemakkelijk aan de praat met andere mensen. Dat kan gewoon een koetjes en kalfjes praatje zijn maar wie weet heb je na een half uur over de mening van het leven 😉

Woestijn marokko

3. Hup, door die barriere

Het is goed om die barrière te verbreken van ergens alleen op het terras zitten met een cappuccino, alleen een museum te bezoeken of alleen aan te schuiven bij een pizzeria. Geloof me dat je niet raar wordt aangekeken, want gelukkig zijn we écht niet de enigen die het doen. Bovendien zijn andere mensen veel te druk met zichzelf en zíén ze jou niet eens. Ookal voelt dat alsof dat wel zo is.

4. Innerlijke rust

Tegenwoordig vinden we het steeds moeilijker om even helemaal niks te doen en gewoon even voor ons uit te staren. We plannen onze agenda’s vol met sporten, een dagje weg, werken en een terrasje pakken met vrienden. En als we dan eenmaal thuis zijn, dan ploffen we op de bank met de tv aan. Het liefst met onze telefoons in de hand scrollend door Facebook en TikTok. Zelfs dan kom je eigenlijk niet echt tot rust. Ga je naar een onbekende omgeving en laat je die telefoon even diep onderin je rugzak zitten, dan zul je plots inzien dat je naar je eigen gedachten gaat luisteren. En wat je nu ook al weer écht wilde bereiken, bijvoorbeeld. Het geeft je ontzettend veel rust om eens goed naar jezelf te luisteren.

5. Lekker in je vel!

Zo zie je dat bovenstaande punten allemaal goed zijn voor jou… en samen vormen ze jouw algehele gesteldheid. Je komt tot rust, luistert naar jezelf en je behoeftes en tadaaaaa: je zit lekker in je vel!
Je kunt daarna met volle energie aan de slag op school of aan het werk. Echt waar: je ziet dan het leven ineens zoveel rooskleuriger in.

Pssst… ga ik me dan niet vervelen?!

Nee, natuurlijk niet! Neem bijvoorbeeld een goed boek of een fijn tijdschrift (zoals Flow) mee en ga eens lekker luieren met een hapje en drankje. Dat is de ultieme vorm van ontspanning en het laat je helemaal zen worden. En zo kan ik nog honderden dingen opnoemen die je kunt gaan doen als je alleen bent. Bij dezen:

Zwemmen, wandelen, stad ontdekken, kanoën, naar de bioscoop, fietstocht, zwemmen, een museum bezoeken, puzzelen, naar een restaurant gaan, meedoen met een campingbingo, alleen naar een pretpark, een roadtrip maken, op een bankje voor je uit staren en de plaatselijke bevolking bestuderen, praatjes maken met locals, ijsjes eten, lezen, sporten…en ga zo maar door 😉

Lees ook; Leren van de wereld? 100% geluk door reizen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *