Het is inmiddels al even geleden dat ik, als Bredase studente, op studiereis ging naar Oslo. We konden toentertijd kiezen voor óf Manchester óf Oslo. Beide leken me niet echt interessant, maar Scandinavië wilde ik toch wel heel graag zien. Dus koos ik voor de hoofdstad van Noorwegen en planden we de trip. We hadden een flinke vinger in de pap qua programma, dus bouwden we het rondom de plekken die we écht wilde zien. Tijdens het in elkaar knutselen van die reis voelde ik dat het een toffe reis dat zou worden, en ik had gelijk.

Onze reis stond gepland in mei en het toeval wilde dat het samenviel met een enorm nationaal feest: Norges Grundslagdag: de dag van de grondwet. Die dag trokken we de stad in met Noorse vlaggetjes en aanschouwde een grote optocht, zagen de premier en uiteindelijk zelfs de koninklijke familie op het bordes van het koninklijk paleis.

Menig student liep er in klederdracht met in elke hand een biertje en tegen het eind van de dag vroegen we ze naar wat tips voor leuke café’s. Meer dan een schor gelal kwam er dan niet uit. Die café’s vonden we wel, want die waren er genoeg! Vooral de wijk rondom de universiteit die we bezochten was geliefd bij de studenten en stond tjokvol met hippe barretjes met zelfgebrouwen bier. Het bevond zich in de wijk Grünerløkka, ten oosten van het centrum

Vigeland park

Met de fiets ontdekten wij de hele stad en kwamen langs dit enorme beeldenpark, waar je haast niet omheen kunt tijdens je bezoek aan de stad. Het park is rijk aan enorm veel beelden met allemaal hetzelfde thema: de kring van het leven. Tof om doorheen te fietsen was het zeker, ook al ben ik geen hele grote kunst-fanaat.

Vikingschepen

En om dat vikingtijdperk, daar kun je al helemaal niet omheen in Scandinavië. Langs het water fietste we richting het afgelegen deel naast de stad, het was bijna een eiland. Er was een klein museum met heel veel gave vondsten van opgravingen met als klap op de vuurpijl een heus Vikingschip. Super gaaf om in het echt te zien. 

Wat ook super gaaf was

Oslo heeft zelfs een eigen vesting, genaamd het Akershus wat heel tof is om overheen te lopen. Vooral voor het uitzicht over het water. En een leuk weetje van mij als Disneyfan: Disney liet zich door deze fortificatie inspireren voor de film Frozen.

Het allermooiste van Oslo

Dat was wel het varen langs de Fjörden met een strakblauwe hemel en kalm water. Een prachtige vaart langs kleine eilandjes met maar één huisje. Allemaal in handen van oeroude Noorse families, zeiden ze.

Alle rondvaartboten vertrokken vanuit dezelfde kleine haven in de stad, waar je dus genoeg keus hebt voor een tochtje over het water.

Songsvann meer

We ontsnapten eventjes aan de stad, ook al was dat niet echt nodig, naar een enorm meer waar we omheen wandelden. In de warme zomer kun je hier een heerlijk frisse duik nemen. En het leuke is: met de metro ben je er vanuit de stad in een half uurtje.

Wat er nog meer te doen is

TusenFryd
Voor je behoefte aan zwieren en zwaaien kun je hier wel terecht; een tof pretpark met allerlei attracties.

Operahuis
Voor uit mooi uitzicht over de haven en de stad kun je hier wel terecht. Het biedt niet alleen een mooi uitzicht, het is ook nog eens een architectonisch mooi gebouw.

Shoppen
Dat kun je er ook erg goed! Ik vond vooral de winkels met al dat Scandinavisch design heel erg tof maar je vindt er ook gewoon H&M en Starbucks.


Je kunt wel begrijpen dat ik na deze trip echt heel enthousiast was over Oslo en Noorwegen en ik kan iedereen aanraden deze relatief kleine maar veelzijdige stad te bezoeken. Vanaf Schiphol vlieg je er maar 1,5 uur over. En vlieg je met Scandinavian airlines dan heb je zelfs wifi aan boord. Wat een luxe 😉


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *