Het voelt zo heerlijk rustig om thuis op de bank te zitten en tv te kijken zonder te hoeven denken aan wat je nog allemaal moet doen. En het is fijn om op je werk te doen wat je moet doen en daarna weer naar huis te gaan. Of om telkens weer op vakantie te gaan naar die plek die je tenminste kent. Herkenbaar?

Die o-zo fijne comfortzone voelt als een veilige haven die we nooit willen verlaten. Want, o wee, als we eruit moeten. Dan breekt er storm uit boven zee en willen we zo snel mogelijk terug.
Of misschien toch niet?

Nu ik terug denk aan de vele momenten waar ik ver buiten mijn comfortzone trad, bleek het dat het achteraf alleen maar heel goed voor me was. Of zelfs héél erg leuk. Dan denk ik aan die spannende sollicitatie, die ik eigenlijk dood eng vond en helemaal niet wilde doen. Of iets heel simpels: die glijbaan bij het subtropisch zwembad waar ik echt niet in durfde. Het leek zo ontzettend hoog en mega snel dat ik er zeker van was dat ik van die zwemband zou vallen, mezelf pijn zou doen en uiteindelijk zou verzuipen. ‘Nee, ik ga er echt niet in!‘ besloot ik dus.

Na enig twijfelen besloot ik toch de trap naar boven te lopen en in een zwemband te stappen. Met knikkende knieën wachtte ik tot het stoplicht op groen sprong. ‘Onee, onee, het is bijna zo ver.‘ En toen werd het groen en gaf ik een zetje… en daar ging ik. Ik hield me zo stevig vast dat ik witte knokkels kreeg. Ik gilde de longen uit mijn lijf toen de band door de baan sjeesde. Ik redde het heel beneden aan, ik vond het nog steeds doodeng.

Ik wilde liever niet nog een keer, maar ik deed het wel. En warempel: na een paar keren werd het leuk en hoorde ik mezelf zeggen ‘Zullen we nog een keer?‘.

Als je er goed over nadenkt dan komt die comfortzone telkens bij je aan de deur, zoekende naar jouw grenzen. En verleg je die, dan voel je jezelf heel erg trots. Maar die grens overgaan is heel lastig, spannend, eng, vervelend soms. Daag jezelf uit om eens dingen te doen die je niet kent. Want wat is nou het ergste wat er mis kan gaan

En die enge glijbaan is het metafoor van het uit je comfortzone treden. Die hele hoge trap die je op moet is zwaar en lang, maar zodra je erin stapt kun je geen weg meer terug. En al snel land je dan beneden in een, letterlijk, warm bad. Mijn tip aan jou: ga ook eens in die spreekwoordelijke glijbaan! Je zult het vast, net als mij, heel leuk vinden. (Oké, na een paar keer dan)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *