De één vindt het zweverig en de ander… niet! Ik behoor bij die tweede. Soms kan ik zomaar op de bank hangen zonder iets te doen of genieten van een wandeling om te kunnen nadenken. En nee, dat doe ik niet elke dag. En ja, je kunt het leren!

En waarom je dat moet (oké, mag) doen? Het belangrijkste voor mij is dat het mij helpt om het leven te waarderen zoals het komt. En daardoor te kunnen genieten van die kleine geluksmomentjes tussendoor. Ik weet ondertussen dat je absoluut een vinger in de pap hebt qua geluk, plezier en vrienden. Soms zeggen mensen wel eens ‘Nadia, hoe doe jij dat?‘. Je leest het in de tips die ik speciaal voor jou schreef vanuit mijn eigen ervaringen.

1. Omring jezelf met mensen waar je energie van krijgt
Negatieve mensen hebben namelijk een probleem voor elke oplossing, zegt Omdenken. En daar hebben ze helemaal gelijk in. Het is lastig om zomaar mensen uit te leven te schoppen, en dat hoeft ook niet zo rigoureus. Spreek wat minder af en die tijd dat je over hebt deel je met mensen waar je wél heel blij van wordt en jou een goed gevoel geven. Ik kan uit ervaring zeggen dat het omgaan met negatieve mensen echt een aanslag is op je energie en geest.

2. Lees/luister boeken
Ik ben écht gek op Storytel, vooral omdat het me ‘s avonds na een drukke werkdag tot rust brengt. (Je kunt het nu gratis twee weken uitproberen! No spon) Naast Storytel is mijn andere favoriet het tijdschrift Flow. Altijd gevuld met de mooiste illustraties en inzichten.

3. Doe wat jij wilt!
Heb je zin in een gezellig avondje? Neem het initiatief en nodig vrienden uit! Wil je naar die nieuwe film in de bios maar wil er niemand mee? Ga eens alleen, you won’t regret it. Heb je ergens geen zin in? Doe het dan gewoon niet. (Disclaimer: dit geldt niet voor je baan!) Er is namelijk niemand die kan oordelen over jouw eigen gevoel en doen ze dat wel: dikke doei.

4. Naar buiten
Het is klinkt misschien een beetje stoffig, maar écht, het helpt. Gooi die voordeur open en ga naar buiten. Een rondje in je dorp, even naar het bos of een stuk fietsen. Een half uurtje buiten zijn is goed voor je gezondheid én je geest. ‘‘Je moet aarden met de grond‘ zei een psycholoog een keer tegen mij. Geloof mij, ik moest mijn lach inhouden om die zweef-psycholoog. Maar ze had wel gelijk, dus laten we het erop houden dat de frisse lucht je gewoon goed doet 😉

5. Jezelf accepteren
Dit blijft voor mij nog een dagelijkse uitdaging. De ene dag beter dan de ander, het ligt er net aan hoe je opstaat. Maar echt, je bent perfect zoals je bent. Ik heb een poosje baad gehad bij de kaartenset Eigenwijsjes waarbij je iedere dag een kaartje bij je houdt met een bepaalde motiverende tekst. Bijvoorbeeld ‘Ik vertrouw op mijn gevoel’ of ‘Ik kan het!’. Ze zijn o.a. te verkrijgen bij Bol.com.

6. Door anderen blij te maken, maak je jezelf blij
Je zult het misschien herkennen, maar iets voor anderen doen geeft voldoening. Voorbeeldje: voor carnaval heb ik 20 superhelden capes genaaid voor mij en collega’s. Dit kost heel veel tijd, maar iedereen straks blij samen zien, daar doe ik het voor. Investeer tijd in anderen, want je zult zien dat het je goed doet.

7. Waardeer geluksmomentjes 
Vaak zijn de allerleukste momenten van klein formaat. Bijvoorbeeld echt eens gezellig bankhangen en kletsen met je beste vriend, een spelletjesavond hebben, samen wandelen. Het gaat er niet om dat je dure avonturen aangaat in het buitenland, want vaak zijn het de gratis dingen die het doen: samen zijn met je vrienden en familie. En dat is veel meer waard dan bijvoorbeeld een ballonvaart of een trip naar Tokyo. (Neemt trouwens niet weg dat dat ook super tof is!)

8. Kijk ergens naar uit
Ik moet altijd iets in het verschiet hebben. Een gezellig etentje, een personeelsfeest en het allerliefst een reis naar het buitenland. Zo zorg ik ervoor dat ik elke maand meerdere leuke dingen doe. Het hoeft niet groot te zijn, als het maar leuk is. Als je dan een wat mindere dag hebt dan weet je: het komt goed, er komt wat leuks aan! Beslis voor jezelf waar jij blij van wordt. In mijn geval gaat het om gezelligheid met vrienden én een reis.

Dit zijn de punten die mij het meeste helpen om gelukkig te leven en om daar intens van te genieten. Wat doe jij om je lekker in je vel te voelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *