Europa-Park is het grootste themapark van Duitsland en ligt in het dorpje Rust. Ik ben er al een aantal keren geweest, en we noemden het altijd ‘de pretparkelijke rust’. Maar echt rust ga je er zeker niet vinden. Ze hebben namelijk enorm gave en ruige achtbanen (Sorry, Efteling)!
Echter met een prijskaartje: erheen rijden kost je zo’n 7 uur. Ja, dat is verder dan Disneyland Parijs. Voor je toegangsticket betaal je per dag €52,00. En geloof me, je hebt 3 dagen nodig om het hele park te kunnen ontdekken.
Daarom heb ik hieronder genoeg tips geschreven om je dagen in Europa-Park helemaal compleet te maken!

1. Vervoer naar Europa-Park

Er zijn 3 opties om in Rust te komen: de auto, de trein of het vliegtuig.
Wij zijn tot nu toe altijd met de auto gegaan, want het is prima te doen. Qua benzine ben je zo’n €130,- kwijt. Heb je je auto vol met vijf man dan is het een schrijntje. Je kunt er echter ook voor kiezen de trein te pakken. NS internationeel biedt tegenwoordig ook enkeltjes aan voor €40,-. Je reistijd is dan ‘maar’ een uurtje langer, maar moet je wel 2 keer overstappen.
De langste reistijd maak je met Flixbus: 11 uur om er te komen. Qua prijs ligt die hetzelfde als die van NS. Die keuze lijkt me dus makkelijk gemaakt.

2. Tickets 
Heel veel opties zijn er niet, helaas. Gelukkig heeft de ANWB af en toe wel kortingstickets voor het park. Echter leert mijn ervaring dat het achteraf vaak niet zo blijkt te zijn. Zoals bij Disney-tickets bijvoorbeeld, op de website van Disney zelf betaal je dezelfde prijs. (Lees daarover mijn andere blog over Disneyland Parijs) Ik kan je aanraden tickets bij de website van Europa-Park zelf te bestellen. Je krijgt dan een mail met je tickets, dat scheelt weer wachten bij de poort! Ga je langer dan 4 dagen, dan is een abonnement (€210,00) ook een optie. Als Nederlander kun je die ook gewoon aanschaffen, ik heb deze zelf ook eens gehad!

3. Goedkoop overnachten
Het dorpje Rust, waar Europa-Park ligt, staat vol met honderden zogeheten ‘Gästhause’ ofwel B&B’s. Voor een relatief lage prijs verblijf je een aantal nachten op loopafstand van het park. Wij hebben al bij meerdere Gästhause overnacht en het is zeker aan te raden. Vaak is het een hartstikke fijn ontbijt, kun je er je auto parkeren, loop je binnen 15 minuten naar het park en kun je ‘s avonds lekker in bad. Via booking.com kun je de beste deals vinden. (Tip: zoek op de kaart om het dichtstbijzijnde Gästhaus te vinden) Als je de code NADIAV40 intikt bij het boeken, krijg je ook nog eens €15,- korting! Dat is mooi meegenomen, toch?

4. Of toch kiezen voor het Europa-Park resort?
En een resort is het, met keuze uit maar liefst 8 mogelijkheden! Van een 4 sterren resort tot een tipi-tent. Ze zijn beide aan te raden, kan ik je vertellen. Bekijk de website maar eens voor alle mogelijkheden. evenals het 4 sterren hotel Colosseo.

5. Of toch kamperen?
De tipi-tent was fantastisch, het was sfeervol kamperen als een ware indiaan. En wat ik niet gewend ben bij campings: een geweldig sanitair, een buffetontbijt, een restaurant én entertainment. Het is haast geen kamperen meer te noemen. Slapen in een tipi-tent kan ik je zeker aanbevelen. Je kunt ook je eigen tent of caravan meenemen, dat is verreweg de goedkoopste optie. Ik kan het echter niet ‘gezellig’ kamperen noemen. Sterker nog, het is sfeerloos want het ligt direct naast het parkeerterrein. In de zomer wordt je dus niet door de hitte je tent uit gejaagd, maar door de drukte van al het verkeer aan het begin van een pretparkdag. Maar goedkoop is het wel! Campings in de buurt zijn ook zéker een optie, bijvoorbeeld campingpark Oase met een naastgelegen zwembad.

6. De dag gaat beginnen!
Tip 1 is direct: wees op tijd. Zeker als je maar één dag gaat dan is het verstandig om voor opening al bij de ingang te zijn. Je kunt dan snel naar de achtbanen achter in het park gaan, om ieder geval iets van de rijen te kunnen skippen. De meeste gasten pakken de eerste attracties die ze zien, dus vandaar dat je het beste achterin het park kunt beginnen.

7. FoodLoop restaurant
Dit is een super gaaf restaurant met een mini-achtbaan aan je tafel! Echt waar. Je bestelt je eten en drinken via een computer en je bestelling wordt geleverd in een pannetje die over een baan roetsjt. En als je geluk hebt maakt -ie ook nog een heuse looping. Niks aan gelogen! Ze hebben er vrij simpele maaltijden zoals pasta, salade en frietjes en behoorlijke smakelijke toetjes in een wekpotje. Dit is iets wat je zeker niet mag missen! Om drukte te vermijden kun je hier het best naartoe gaan vóór de lunch. En anders is het wachten het zeker waard.

8. Single Rider
Een aantal attracties in Europa-Park hebben een speciale single rider rij. Single rider betekent dat je de lege enkele plekjes opvult van de gewone rij. Deze rijen zijn vrijwel altijd véél korter. Vind je het dus niet erg om alleen te gaan, dan is deze rij zeker een tijdbesparende optie.

9. Uiteten in de resorts
Ook als je niet in de resorts slaapt ben je welkom in de restaurants en bars die het resort rijk is. Het buffetrestaurant in hotel Castillo is een aanrader. In de ridderlijke Spaanse sferen loopt de ober rond met divers vlees op een grote spies. Smullen!

10. Cocktails
Het park gaat dicht en er is niks meer te doen… Ha! Toch wél! In de vele hotels die het park rijk is kun je namelijk gezellig neerstrijken voor geweldige (alcoholvrije) cocktails. De bar, Buena Vista Club, geheten bevindt zich op de bovenste verdieping in hotel Castillo Alcazar. Terwijl de life muziek speelt kijk je uit over het prachtige uitzicht van het park.

En zo is je hele dag in Europa-Park compleet!
Ben jij wel eens in Europa-Park geweest en heb je nog tips, laat ze hieronder weten in de comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *