tips voor smaland zweden

7 x waarom je naar Småland moet! (Zweden)

En, nee, ik bedoel niet Småland van de Ikea. Al zou ik daar als ‘volwassene’ ook nog wel eens een uurtje willen spelen 😉

Nee, Zweden, daar moet je heen! En dan voornamelijk naar de prachtige provincie Småland. Bekend van Pippi, de bossen en de elanden. Maar er huist zich veel meer in deze mooie regio.

1. Ga wilde bosaardbeien plukken!

Je vindt ze voornamelijk in de zomer, her en der verspreid. Bij ons groeide ze zelfs op het erf van de hoeve waar wij logeerden. Zo heerlijk en zo klein. Het leukste is om ze te rijgen aan een rietstengel en ze dan, liggend in het zachte gras, op te eten.

Wilde bosaardbeien in nationaal park Norra Kvill.

2. Neem een duik in een van de 1000 meren

Het zal je niet ontgaan zijn, maar in Zweden zijn er verschrikkelijk veel meren die uitnodigen om er een grote plons in te nemen. Ze zijn heerlijk verfrissend en vaak is er vrijwel niemand. Ons favoriete meer was in Solnebo, met een prachtig uitzicht en een klein strandje.

3. Smikkel van een kaneelbroodje bij een ‘fika’

Fika bestaat uit goede bak koffie, een heerlijk gebakje en verder even helemaal niets en intens genieten wat er je voor wordt geschoteld. Geloof me, het is heerlijk. Je kunt het in je vakantiehuisje zo creëren, maar ook bij diverse gezellige cafeetjes kun je lekker aanschuiven.

4. Goedkoop en lekker lunchen

Ja, Zweden is aan de dure kant. Dus wil je toch lekker uit eten, ga dan lunchen! Voor 7 euro heb je al een pizzatje met wat te drinken. Vrijwel ieder restaurant heeft zo’n speciale lunch-kaart.

5. Slaap in een typisch Zweeds rode huisje

Een andere absolute must, want zo voel je je op en top Zweeds. Het liefst nog met de authentieke uitstraling met een oud keukentje met speciale broodoven en een echte Zweedse klepbank om aan te ontbijten. Houten vloeren en schrootjes en schattige gordijntjes. Oja, en wit tuinmeubilaur, dat hoort er ook absoluut bij! Wij boekten ons huisje bij Novasol, wat ons zeer goed bevallen is omdat de huisjes allemaal een eigen huiseigenaar hebben. Die van ons heette Bengt, en hij groeide op in ons vakantiehuisje en had prachtige verhalen over al zijn herinneringen.

De film-locatie van Emil van de Hazelhoeve.

6. Ontdek het cultureel erfgoed van Astrid Lindgren

En dat is er best veel! Het Astrid Lindgren museum in Vimmerby, een prachtig museum die je echt niet mag missen als je van haar werk houdt. En het is ook nog eens interactief en vol leuke weetjes en prachtige schakel tussen haar verhalen en de uitbeelding daarvan.
In Katthult vind je wereld van Emil van de Hazelhoeve met de bekende timmerschuur en kersenboom. En daar in de buurt, in Sevedstorp, staat de drie boerderijen van Bolderburen. Inclusief hooischuur en de limonadeboom. Beide zeer idyllisch en geweldig om te zien. Puur Zweden, en zeker in Juni nog zonder toeristen.

7. Bezoek het havenstadje Västervik

Slenter door de prachtige straatjes met houten huisjes, eet een ijsje aan de haven en stap vervolgens aan boord van een van de vele rondvaartboten die je langs de archipel vaart. Heerlijk uitwaaien in een werkelijk prachtige omgeving!

Västervik.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: