In Zuid-Zweden, daar vind je het échte Zweden, zoals de slogan van die regio klinkt. Bovendien komen er veel bekende begrippen uit die streek: de Ikea en kinderboekenschrijfster Astrid Lindgren. (Vandaar ook die naam Småland bij Ikea!)
Je vindt in Småland geweldige oude bossen, duizenden meren en pittoreske dorpjes.
Ik deel mijn favorieten en vertel je 7 x waarom je naar Småland in Zweden moet!

1. Duik de Zweedse bossen in

Hoewel ze wandelroutes niet echt kennen in dit gebied, kun je er een hoop wandelen. Bijvoorbeeld het enorme bos bij Rumskulla. Daar staat de oudste eik van heel Zweden, en dat is er ook wel aan af te zien ook. De eerste notering van deze boom stamt uit maarliefst 1772, moet je nagaan wat deze boom allemaal wel niet heeft ‘gezien’. Hij staat in het mooie natuurgebied Norra Kvill, zodat je na het bezichtigen van de boom ook nog een mooie boswandeling kunt maken. Onderweg kwamen wij ook nog wilde bosaardbeien tegen, en zoet dat ze waren!

Wilde bosaardbeien in nationaal park Norra Kvill.

2. Neem een duik in een van de 1000 meren

Het zal je niet ontgaan zijn, maar in Zweden zijn er verschrikkelijk veel meren die uitnodigen om er een grote plons in te nemen. Ze zijn heerlijk verfrissend en vaak is er vrijwel niemand. Ons favoriete meer was in Solnebo, met een prachtig uitzicht en een klein strandje. Het vakantiehuisje dat wij boekten was zelfs voorzien van een meer en een eigen roeibootje. Het is verstandig om op je dagtripjes altijd wat zwemkleding mee te nemen, want wie weet kom je weer een geweldig meertje tegen om af te koelen!

3. Smikkel van een kaneelbroodje bij een Fika

Fika is een welbekend fenomeen in Zweden en het draait eigenlijk om een goede bak koffie. Mét gebak, natuurlijk. Het is een rustmomentje op de dag die vaak rond 10 uur en/of 15 uur plaatsvindt. Denk je aan gebak in Zweden, dan denk je gelijk aan kaneelbroodjes. (Tenminste… ik wel!) Strijk dus neer op een plaatselijk terrasje of creëer je eigen Fika, maar meemaken moet je het echt! Wil je ze zelf eens bakken? Probeer dan eens het recept van Laura’s Bakery uit.

4. Een ritje maken in de stoomtram

5. Slapen in een typisch Zweeds rode huisje

Een andere absolute must, want zo voel je je op en top Zweeds. Het liefst nog met de authentieke uitstraling met een oud keukentje met speciale broodoven en een echte Zweedse klepbank om aan te ontbijten. Houten vloeren en schrootjes en schattige gordijntjes. Oja, en wit tuinmeubilair, dat hoort er ook absoluut bij! Wij boekten ons huisje bij Novasol, wat ons zeer goed bevallen is omdat de huisjes allemaal een eigen huiseigenaar hebben. Die van ons heette Bengt, en hij groeide op in ons vakantiehuisje en had prachtige verhalen over al zijn herinneringen. Gelukkig zijn er heel veel opties voor leuke huisjes!

6. Ontdek het cultureel erfgoed van Astrid Lindgren

De kinderboekenschrijfster Astrid Lindgren werd geboren en getogen in het Zweedse Småland. Daardoor vind je overal nog sporen onder andere Pippi Langkous. Je vindt er musea en in haar geboortedorp Vimmerby kun je een hele wandelroute volgen. Veel van haar boeken zijn verfilmd in de jaren ’70 en daarvan kun je nog steeds naar de filmlocaties. Voor diegene die de films kent is dit écht een absolute must om eens te bekijken.

zien en doen in Smaland

7. Bezoek het havenstadje Västervik

Västervik is een enorm charmant stadje met rijen vol houten huisjes in geel, blauw en rood. Je kunt er een heerlijk ijsje eten in de haven en vervolgens aan boord stappen van een van de vele rondvaartboten die je langs de archipel vaart. Heerlijk uitwaaien in een werkelijk prachtige omgeving!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *