Ik kan er niks aan doen, maar ik ben nou eenmaal gek op al het werk van Astrid Lindgren. Voor wie een opheldering nodig heeft wie ze ook alweer was: het was de schrijfster van onder andere Pippi Langkous. Maar naast dat wereldberoemde boek, schreef ze nog veel meer geweldige boeken. Denk aan Emil van de Hazelhoeve, de kinderen van Bolderburen en Ronja de Roversdochter. Toch blijft Pippi één van mijn favoriete boeken, omdat zij zo lekker haar eigen ding doet. In al haar boeken schuilt er altijd een moraal, uiteenlopend van je niks aantrekken wat anderen van je zeggen tot altijd kinderlijk blijven. Ik reisde af naar Zweden om daar een Astrid Lindgren route door Småland te maken!

Astrid Lindgren in Vimmerby

Vimmerby is het dorp waar Astrid Ericsson (toen nog meisjesnaam) in 1907 geboren werd op de boerderij Näs. Ze had een bewogen leven, wat te zien is in de prachtige film Becoming Astrid. Ze werkte als journaliste, waar zij op haar 18e zwanger raakte van de directeur van de krant. Omdat ze niet met hem wilde trouwen moest Astrid naar Denemarken om haar Lasse op de wereld te zetten, alleen daar was dat legaal. Lasse woonde de eerste vier jaren bij een pleegmoeder in Kopenhagen, zodat Astrid kon werken en sparen. Een aantal jaren later ontmoette zij Sture Lindgren, waar ze mee trouwde in 1931. Samen kregen ze nog een dochter, Karin. Toen Karin 7 jaar oud was en leed aan een fikse longontsteking, vertelde Astrid haar verhaaltjes over ene Pippi. Wat later uitgroeide tot allerlei Pippi Langkous avonturen. Dat was het begin van haar carrière als schrijver. Omdat zij opgroeide in Vimmerby in Småland, is er in dat dorp nog altijd heel veel te vinden van haar oeuvre.

Van links naar rechts, het bronzen standbeeld van Astrid Lindgren, het échte manuscript van Pippi Langkous en het geboortehuis Näs in Vimmerby. 

Het Astrid Lindgren museum in Vimmerby

Astrid Lindgrens Näs is een echte parel om te bezoeken. Met een audiotour in de oren struinden we de route door het museum. Er hangen allerlei foto’s van de diverse boeken en films, grote scenes zijn uitgebouwd en het meest fantastische van allemaal: het echte manuscript van Pippi Langkous. Je leert er alles over Astrid’s oeuvre en haar leven. In de tuinen kun je net als de kinderen van Bolderburen spelen en slingeren in de bomen en zie je oude huisjes en ambachten. Een absolute aanrader, dus!

Wandeling door Astrid’s Vimmerby

In Vimmerby vind je een paar kleine schatten om in de voetsporen van Astrid Lindgren te treden. Bij de tourist information van Vimmerby haalden we een wandelroute die zich langs die pareltjes begeeft. De eerste bezichtiging is een enorm beeld van Astrid Lindgren, die pal op de Stora Torget (grote markt) in Vimmerby staat. Bij het bronzen beeld kun je aanschuiven bij Astrid aan tafel, waar zij op haar schrijfmachine aan het werk is.

Astrid Lindgren route door Småland

Dan, langs allerlei steegjes met rode huisjes, wandel je langs één van de filmlocaties van Emil van de Hazelhoeve, wanneer Emil naar de dokter moet omdat zijn hoofd vast zit in een soepterrine. Ook de welbekende snoepwinkel scène van Pippi Langkous kom je voorbij, hoewel vrij onherkenbaar. Het geeft wel een speciaal gevoel!

Bij het einde van de wandelroute kom je uit op de rustige begraafplaats waar Astrid Lindgren begraven ligt. Het is een zeer bescheiden graf, precies zoals Astrid zelf was.

Filmlocaties van Astrid Lindgren films

Veel boeken van Astrid Lindgren zijn verfilmd, waarvan de bekendste natuurlijk Pippi Langkous is. Toch is er nog een heel scala aan films die veel minder bekend (en zelfs moeilijk te vinden zijn) zoals onder andere Emil van de Hazelhoeve en de kinderen van Bolderburen. Waar ik zelf vooral om stond te stuiteren was dat beide filmlocaties nog in volle glorie te zien zijn.

De filmlocatie van Emil van de Hazelhoeve (gefilmd in 1974) bevindt zich midden in Småland in het gehuchtje Katthult. Bij een kleine parkeerplaats kom je uit op een geweldige idyllische plek vol groen én natuurlijk rode houten huizen. Zelfs de timmerschuur van Emil staat er nog, waar hij als hij straf had houten poppetjes sneed. Het huisje staat er dan ook vol mee. Het woonhuis van Emil is inmiddels een privé eigendom, maar je mag wel over het terrein van de hoeve. Je vindt er nog het huisje van knecht Alfred en ook de oude paardenkoets waarmee Emil door meters sneeuw naar het dorp reed om Alfred van de dood te redden.

Overigens kun je vanuit hier ook een geweldig mooie wandeling maken door de glooiende bergen. Wij kwamen zelfs door een kudde koeien, wat enigszins spannend was, haha! En wie weet vind je onderweg nog wilde bosaardbeien… mmm.

Bolderburen werd verderop in Sevedstorp gefilmd, op slechts een kwartiertje rijden van de Emil filmlocatie. In Sevedstorp staan drie geweldig schattige huisjes die dienst deden als de boerderijen van Bolderburen. (Norrgården, Mellangården en Sörgården) De kinderen van Bolderburen werd gefilmd in 1986, waar er 6 buurkinderen allerlei avonturen beleven.
Ze logeren bijvoorbeeld in de grote hooizolder, waar je nog steeds even in kunt kruipen. Er zijn zelfs nog een aantal boerderij konijntjes die je kunt aaien en een leuke souvenirshop en klein cafétje die in de zomer is geopend. Het hangt er vol met oude filmposters van alle films en in juli en augustus leeft de sfeer er helemaal op als er een oude paardenkoets rijdt.

Deze locatie is overigens niet voor niets gekozen, want Astrid’s vader, Samuel groeide op in de middelste van de drie boerderijen. Astrid heeft daar dan ook veel tijd doorgebracht en speelde daar in de grote holle boom. Later bekend als dé limonadeboom van Pippi Langkous.

Astrid Lingren route Smaland

Beide filmlocaties zijn gratis te bezoeken, alleen voor het parkeren betaal je in het hoogseizoen 400 SEK (zo’n 4 euro). In het naseizoen is een bezoek aan beide locaties gratis. Wel kun je een vrijwillige bijdrage doen in de brievenbus, wat ik uiteraard heb gedaan want dit moet voor altijd blijven bestaan!

Zelf vond ik het echt fantastisch om dit allemaal te hebben gezien als Astrid Lindgren fan. Bovendien is een trip naar Zweden sowieso aan te raden, want er is natuurlijk veel meer te zien. We wandelden door de natuur, zagen oeroude bomen, gingen naar een snoepjesfabriek en zwommen in een tal van meertjes.
Meer weten over Småland?

Lees ook; 7 x waarom je naar Småland moet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *